Sudan’da Beşir taraftarları da meydanlara iniyor

Sudan’da Beşir taraftarları da meydanlara iniyor

Sudan’da koalisyon ortağı partiler, Devlet Başkanı Beşir’in katılımıyla ilk kez gösteri düzenleyecek. Hayat pahalılığının protesto gerekçesiyle başlayan gösteriler ise üçüncü haftasını tamamlıyor.

HARTUM (AA) – Sudan’da hükümete yakınlığıyla bilinen Şuruk televizyon kanalının haberine göre, iktidar ortağı Kurtuluş ve Adalet Partisi Genel Başkanı Bahr İdris Ebu Karde, koalisyon partileri tarafından gelecek çarşamba düzenlenecek yürüyüş kapsamında başkentteki Yeşil Meydan’da bir araya gelineceğini söyledi.

“Bu eylem, devletle kenetlendiğimiz ve yanında olduğumuzu göstermeyi hedefliyor.” diyen Ebu Karde, bu faaliyetin, ülkedeki birlik ve beraberliğin güçlendirilmesi, ahde vefanın yenilenmesi kapsamında gerçekleştirildiğini belirtti.

Ebu Karde, eylemde, Devlet Başkanı Ömer el-Beşir ile bazı siyasilerin konuşma yapacağını bildirdi.

Sudan’da üçüncü haftasındaki gösterilerde iktidar karşıtı muhalif gruplar, başkent Hartum’da birçok kez gösteri ve yürüyüş düzenlerken Beşir taraftarları ilk kez meydanlara inecek.

Gösteriler, ekmek fiyatlarına zam ile başladı

Sudan’daki gösteriler 19 Aralık’ta hükümetin ekmek fiyatlarına zam yapmasının ardından Nil kıyısındaki Atbera ve Port Sudan kentlerinde başlamış ancak kısa sürede birçok eyalette rejim karşıtlığına dönüşmüştü.

Sudan Devlet Başkanı Beşir, iktidardan çekilmesini isteyenlere, “Yönetime gelmek için 2020’deki seçimlere hazırlanın.” şeklinde seslenmişti.

Hükümet, eylemlerde 19 kişinin öldüğünü, 406 kişinin yaralandığını açıklarken, muhalifler bu sayının çok daha fazla olduğunu savunuyor.

Sudan Haber Ajansı’na göre, Sudan Hükümeti Sözcüsü ve Enformasyon Bakanı Cuma Beşara, Devlet Başkanı Ömer el-Beşir’in Seçim Kurulu üyeliğine aday olan 9 kişiyi onayladığını açıkladı.

Beşir, seçim komisyonu üyelerini atadı

Adayların ulusal diyalog çalışmaları sonuçlarının uygulanmasının takibi maksadıyla oluşturulan Yüksek Koordinasyon Komisyonu’nun, Beşir ile yapılan toplantıda tespit edildiği aktarıldı.

Sudan Haber Ajansı’na göre, Sudan Hükümeti Sözcüsü ve Enformasyon Bakanı Cuma Beşara, Devlet Başkanı Ömer el-Beşir’in Seçim Kurulu üyeliğine aday olan 9 kişiyi onayladığını açıkladı.

Habere göre, siyasi partilerde parti içi anlaşmazlıkların sonlandırılmasına ilişkin oluşturulan meclis üyeliği için 9 adayın isimleri belirlendi.

Beşara, Devlet Başkanı’nın Seçim Kurulu üyeliğine aday olan 9 kişinin onaylanması için isimleri parlamentoya yakında sunacağını bildirdi.

Ömer el-Beşir tarafından 2014’te başlatılan ulusal diyalog girişiminin 2020’de yapılması planlanan seçimlere dek çalışmalarını sürdüreceğini vurgulayan Beşara, “Ülkenin realitesine göre diyaloga alternatif başka bir şey yok. Bunun dışında başka herhangi bir söz ulusal güvenliğin tehdit edilmesi anlamına gelir” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *