Blockchain Helal Sertifika sürecinde kullanılabilir Mi?

Blockchain Helal Sertifika sürecinde kullanılabilir Mi?

Blockchain Helal Sertifika Sürecinde Kullanılabilir Mi? “Bitcoin helal mi?” tartışmalarının ardından şimdi de Blockchain teknolojisinin helal sertifika verme konusu İslam ülkelerinin gündeminde yer alıyor…

Blockchain Helal Sertifika Sürecinde Kullanılabilir Mi?

İlayda Peker

İslami finansal kuruluşlar; karmaşık finansal terimler için, şeriata uygun işlemler için ve geleneksel sigortacılık anlayışına şeriata uygun alternatifler bulabilmek için giderek artan bir şekilde Blockchain teknolojisinden faydalanmaya başladı.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Emirates NBD bankacılık grubunun bir parçası olan Emirates İslamic, Blockchain’i test eden ilk İslam bankasıydı. Banka 2017 yılı başlarında Blockchain teknolojisini çek bazlı ödeme süreçlerine entegre etti. Bu sayede çek bazlı ödeme süreçlerinin güvenilirliği arttı ve dolandırıcılık potansiyeli en aza inmiş oldu.

Bunun yanında BAE merkezli Al Hilal Bank, Abu Dabi Küresel Piyasa Finansman merkezindeki Blockchain faizsiz bono işlemlerini tamamlayan ilk İslam bankası oldu. Faizsiz bonolar, Batı finans dünyasındaki tahviller gibi İslam dünyasında da şeriat hukukuna uygun kabul edilen İslami mali sertifikalar olarak bilinirler.

Ethereum Blockchain’ine dayanan bu sistem Dubai merkezli fintech start-up’ı Jibrel Network tarafından geliştirildi. Şirket, standart ERC-20 token’ları olarak para birimleri, hisse senetleri, emtialar ve diğer finansal varlıklar sağlıyor.

Bunun yanında Al Hilal Bank’ın CEO’su Alex Coelho attıkları adım hakkındaki düşüncelerini, “İslam’a uygun akıllı Blockchain faizsiz bono işlemleri başlatan ilk banka olmaktan gurur duyuyoruz.” sözleriyle ifade ediyor. Ayrıca Coelho Blockchain’in “maliyet verimliliğini arttırdığının, şeriata sağlam bir şekilde uyum sağladığının ve yeni fırsatların kapılarını açtığının” da altını çiziyor.

Öte yandan Özel Sektörün Gelişimi İçin İslam Ortaklığı (ICD), akıllı sözleşmeler ve İslami finans adına diğer Blockchain tabanlı yenilikler için kripto para start-up’ıyla işbirliği yaptığını açıkladı. ICD’nin ortaklık yaptığı Tunus merkezli iFinTech Solution, İslami finansta likidite yönetimi zorluklarını ve emtia işlemlerini çözümlemek için Blockchain ürünleri geliştirmek adına adımlar atıyor.

ICD’nin yeni CEO’su Ayman Sejiny konuyla ilgili şunları getiriyor:

Bilgi teknolojisi, finansal sistemde her zaman önemli bir rol oynayacak. Hizmet yönlendirme stratejimizi tutarlı bir şekilde takip edeceğiz ve ortaklarımıza şeriata uyumlu yenilikçi fintech çözümleri konusunda yardımcı olacağız.

Bununla beraber IDB’nin İslami Araştırma ve Eğitim Enstitüsü şeriatla uyumlu finansal ürünler oluşturmak için Blockchain’e dayalı akıllı sözleşmeler oluşturma konusunda fintech firmaları Ateon ve SettleMint ile de çalışıyor. Buradaki amaç da İslami finans kurumları için tüm sözleşme sürecini otomatikleştirmek olarak açıklanıyor. POCertify isimli, Blockchain tabanlı yeni bir dApp sayesinde Blockchain’in “Helal Sertifika” sürecini basitleştirebileceği de yapılan açıklamalar arasında yer alıyor.

İslami fintech konusunda uzmanlaşmış olan Shaik Abdurrahman, “İslami ilkelerle birlikte Helal Sertifikalarının PDF formatında dijital olarak kaydedilecek ve Blockchain üzerinde sertifikalar doğrulanacak.” açıklamasını yapıyor.

Kaynak: Bitcoinist

COINTURK

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *