Iraklı üst düzey yetkililer Esad ile görüştü

Iraklı üst düzey yetkililer Esad ile görüştü

Irak Başbakanı Abdülmehdi ülkesinin ABD’nin Suriye’den çekilmesi sonrasında DAEŞ’le mücadelede daha etkin bir rol üstlenmek istediğini söyledi.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi Iraklı üst düzey yetkililerin Şam’a giderek Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la görüştüğünü söyledi. Irak Başbakanı, ABD’nin Suriye’den askerlerini çekmesinin ardından DAEŞ’e karşı mücadelede daha önemli bir rol oynamak istediklerini belirtti.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, Abdülmehdi yaptığı açıklamada, “Suriye’de olumsuz bir gelişme olursa, bu durum bizi de etkiler. Suriye ile 600 kilometre uzunluğunda sınırımız var ve orada DAEŞ mevcut” dedi.

Irak Başbakanı Irak’ın inisiyatif almak istediğini ve ABD’nin Suriye’den çekilmesinin sonuçlarının ceremesini çekmek zorunda olmadığını belirtti. Medyada yer alan haberlere göre Iraklı üst düzey yetkililerle Beşar Esad arasındaki görüşme Cumartesi günü yapıldı.

Irak Başbakanı Irak’la Suriye arasında, Suriye topraklarında DAEŞ’e yönelik hava saldırıları düzenlenebilmesini öngören anlaşmanın olduğunu söyleyerek bunun daha da genişletilebileceğini belirtti. Başbakan Suriye’de bazı grupların olduğunu söyledi ancak bu konuda ayrıntı vermedi. İran’ın desteklediği Iraklı Şii milis güçler halihazırda Suriye’de DAEŞ’e karşı savaşıyor.

ABD Başkanı Trump geçen hafta sürpriz biçimde Irak’taki ABD askerlerini ziyaret etmişti. Trump ziyareti sırasında Irak Başbakanı Abdülmehdi ile bir telefon görüşmesi yapmış ve Irak Başbakanını Washington’a davet emişti. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da 11 Ocak’ta Bağdat’ı ziyaret etmeyi planlıyor.

Irak Suriye’de DAEŞ liderlerinin toplantısını vurdu

Irak savaş uçakları Suriye’de DAEŞ liderlerinin toplantısını hedef aldı. Irak ordusundan yapılan açıklamaya göre, Deyrizor’da örgüt liderlerinin toplantı yaptığı bina vuruldu. Açıklamada başka ayrıntı verilmedi.

Amerika’nın Sesi’nin aktardığına göre, Irak ordusundan yapılan açıklamada F-16 savaş uçaklarının Suriye’nin doğusunda bulunan El Susa kötü yakınlarında bir bölgeyi hedef aldığı belirtildi. Açıklamaya göre, o sırada 30 DAEŞ lideri bir binada toplantı halindeydi.

Irak Hava Kuvvetleri’nin düzenlediği hava operasyonu ABD’nin Suriye’den çekilme sürecini başlatmasından sonra Irak’ın silahlı kuvvetlerinin Suriye’de daha aktif rol alacağını açıklamasının ardından geldi.

Irak, Suriye’deki DAEŞ militanlarının sınırı geçmeye çalışacağından endişe ediyor. Uzmanlar da her iki ülkede direniş şeklinde düzenlenebilecek saldırıların artabileceği uyarısında bulunuyor.

Bağdat, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat’ın onayıyla Suriye topraklarında bugüne kadar çok sayıda hava harekatı düzenledi. Son dönemde Irak ordusu ve Şii paramiliter güçler Suriye sınırını da güçlendirmiş durumda.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *