İngilizlerden ABD’ye ‘çekilme’ tepkisi

İngilizlerden ABD’ye ‘çekilme’ tepkisi

ABD’nin çekilme kararın değerlendiren İngiliz Guardian gazetesinde yayınlanan bir haber-analizde, Işid’in yeniden doğabileceğini ileri sürülerek, ABD’nin çekilmemesi istendi. 

BBC’nin aktardığına göre Guardian’ın haberini hazırlayan Orta Doğu muhabiri Martin Chulov, savaşın haritada iyi gözüktüğünü fakat sahada durumun o kadar da net olmadığını yazdı.

Kürt liderler ‘metres’ konumuna düştü

Suriye’nin Irak sınırında, Deyrizor’un doğusundaki kentlerde hâlâ 2 bin 500 IŞİD savaşçısının bulunduğunu, bu grubun üzerindeki baskının sonlandırılmasıyla daha büyük zararlar verebileceklerini savunan Chulov, “Savaşın yükünü ABD ordusu tarafından silahlandırılan ve desteklenen Kürtler omuzladı. Suriye’nin doğusunda radikal İslamcılara karşı savaşta dört yılda bin 500’den fazla adam kaybettiler” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki Kürtlere müdahale etmesine ABD’nin ses çıkarmaması sonucu Kürt liderlerin “gelinden çok metres olduklarını anladığını” söyleyen Chulov, ABD’nin bölgedeki askerlerini çekmesinin “bariz bir ihanet” olduğunu ve bir gün bölgeye dönmek isterse yeni partnerler bulmak zorunda kalacağını vurguladı.

Türklerin önünde engel kalmayacak!

Chulov, ABD’nin bölgeden çekilmesi ile Türklerin bölgede hakimiyet kurmasının önünde bir engel kalmayacağını savunarak, “Böyle bir anda çekip gitmek IŞİD’e büyük bir hediye olur. Liderleri Amerikalıları ve müttefiklerini kovduklarını iddia edebilirler. Geri çekilme olmasa bile Suriye’nin doğusunda IŞİD’in örgütlü bir yapı olarak varlığını aylarca sürdürmesi ve elindekileri koruması bekleniyordu. En güçlü düşmanının savaşı bırakmasıyla birlikte IŞİD yeniden doğabilir.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *