Hatipoğlu: ‘Bizim buna bir eleştirimiz söz konusu olamaz!’

Hatipoğlu: ‘Bizim buna bir eleştirimiz söz konusu olamaz!’

Siyaset ile Din’in ayrı meseleler olduğunu savunan Nihat Hatipoğlu, “Laiklikten maksat eğer; her dindarın, her din mensubunun kendi dinini istediği gibi özgürce yaşaması, hiçbir müdahale görmemesi, başkasının alanına girmediği sürece bizim buna bir eleştirimiz söz konusu olamaz.” dedi.

Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, Cnn Türk’te laiklikle ilgili açıklamalarda bulundu. Hatipoğlu, “Laikliğin yanlış uygulandığı, bir baskı aracı olarak kullanıldığı dönemler oldu. Başörtüsü problemlerini ve üniversitelerde yaşanan krizleri kimse yok saymamalı. Bunu da anlattığımızda devlet ile bir restleşme, kavga görmemek gerekir. Laikliği, dindarlığı oturup konuşmalı. Bizim problemimiz konuşmuyoruz. Konuşmadan birbirimiz hakkında hüküm veriyoruz” dedi.

Cnn Türk’te Buket Aydın’ın sunduğu 40’a konuk olan ünlü din adamı Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, “Laiklikle ilgili düşünceniz nedir?” sorusuna, uygulamalardan yola çıkarak çift yönlü olarak şu yanıtı verdi:

“Tabii şu an Diyanet’te değilim. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi’nde ilahiyat hocasıyım, ders veriyorum. Aynı zamanda YÖK’te üyeliğim devam ediyor. İlahiyatlarla ilgili problemleri çözmeye çalışıyoruz. Laikliğin yanlış uygulandığı dönemler oldu. Bunun bir baskı aracı olarak kullanıldığı dönemler oldu. Başörtüsü problemlerini ve üniversitelerde yaşanan krizleri kimse yok saymamalı. Bunu da anlattığımızda devlet ile bir restleşme, kavga görmemek gerekir. Neticede bu ülkenin yapısına karakterine uygun olmayan ne varsa konuşup çözeceğiz. Laikliği, dindarlığı oturup konuşmalı. Bizim problemimiz konuşmuyoruz. Konuşmadan birbirimiz hakkında hüküm veriyoruz. Gazeteden bir haber okuyoruz, üzerine bin tane daha haber ekleyip piyasada paylaşıyoruz ve kronik bir hastalığa dönüşüyor. Laiklikten maksat eğer; her dindarın, her din mensubunun kendi dinini istediği gibi özgürce yaşaması, hiçbir müdahale görmemesi, başkasının alanına girmediği sürece bizim buna bir eleştirimiz söz konusu olamaz. Ama laiklikten hareket etmek suretiyle din üzerine veya dindarlık üzerine veya din ile ilgili yaşam üzerine benim hanımımın örtüsüne karışacaksa kabul etmem mümkün değildir. Bence burada da oturup konuşulmadığı için kıyamet kopuyor. Konuşulmuş olsaydı bu problemleri çoktan çözerdik diye düşünüyorum.”

Ünlü din adamı Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, 2014 yılında AK Parti’den kendisine gelen belediye başkanlığı teklifiyle ilgili konuştu. Siyasette hiç gözünün olmadığını belirten Hatipoğlu, “Siyaseti hor görmüyorum, çok saygı duyuyorum ama bunlar ayrı meseleler. Ben çok başka, çok önemli bir iş yapıyorum. Bu alanı bıraktığımda bir boşluk olacağından korkuyorum. Onun da hesabının Allah tarafından sorulacağı endişesindeyim” dedi.

Siyaset ile Din ayrı meseleler iddiası

“Belediye başkanı adaylığı teklifini kabul etmediğiniz için pişman mısınız?” sorusu yöneltilen Hatipoğlu, o zaman bir görüşme olduğunu belirterek, “Ben hayatımın hiçbir döneminde aday olmadım. Bu adaylık dönemimde temayül yoklamasına girmedim. Ben devlet memuruyum. Bunlara girmeniz için istifa etmeniz gerekiyor, istifa etmedim. Hiç gözüm olmadı böyle bir şeyde. Niye olmadı? Siyaseti hor görmüyorum, çok saygı duyuyorum. Bana o dönemde bunu teklif eden Cumhurbaşkanımız çok beyefendi bir insan. Onu özel seviyorum, her zaman da söylüyorum. Cumhurbaşkanımızı ayrı bir yere konumlandırıyorum. Siyaset üstü ve siyaset dışı bir konumda. Ona büyük muhabbetim, sevgim, saygım var” dedi.

Siyaset ile dinin ayrı meseleler olduğunu ileri süren Hatipoğlu, “Ben çok başka, çok önemli bir iş yapıyorum. Her dinden insana da İslam’ı anlatıyorum. Bu güne kadar belki 20’nin üzerinde insan Fransız, Alman, Polonyalı, Finlandiyalı, Hollandalı kişiyi müslüman ettim. Benim yanımda Kelime-i Şehadet getirdiler. Onlar oranın yerli insanları. Konuşmalarımı Türkçe’ye tercüme ettirmişler. Bu tür insanlarla irtibatım var benim. Yüzbinlerce insan ibadete, namaza başladı. Din ile ilgili endişelerini yıktılar. Beni gören herkes ‘Ailemizin hocasısınız. Sizi görünce seviniyoruz.’ diyorlar. Bunu nasıl bırakacaksınız? Değer mi dünyalık bir makam için bunlardan vazgeçmeniz” ifadelerini kullandı.

‘Bırakırsam bu alanda boşluk olur’

Belediye başkanlığı yapanlara hiçbir itirazının olmadığını ve saygı duyduğunu söyleyen Hatipoğlu, “İyi, temiz, duru, nazik, kibir sahibi olmayan insanların bunu yapması gerekir. Ama ben bu alanı bıraktığımda bu alanda bir boşluk olacağından korkuyorum. Onun da hesabının Allah tarafından sorulacağı endişesindeyim. Bu şu demek değildir; ‘Gelecekte bütün bu yolları kapatıyor musunuz?’ Geleceğimi ancak ve ancak Allah bilir. Bazen öyle şartlar gelişir ki siz bu alandan çekilip elinizi taşın altına koymanız gerekir. Ama bugüne kadar aldığım kararın çok isabetli olduğunu gördüm” diye konuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *