ABD: ‘Yemen’de desteği çekersek yanlış mesaj vermiş oluruz’

ABD: ‘Yemen’de desteği çekersek yanlış mesaj vermiş oluruz’

Çatışmadan çekilme ve koalisyona yapılan yardımın kesilmesi seçeneklerinin değerlendirildiğini söyleyen ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Timothy Lenderking, “Koalisyona verdiğimiz desteğin devam etmesine inanıyoruz. Eğer bu desteği çekersek yanlış bir mesaj göndermiş olurduk.” diye konuştu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Yemen savaşında Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyona destek vermeye devam edeceklerini duyurdu. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada İran’ın bölgedeki etkisine karşı ülkedeki varlıklarının sürdürüleceği kaydedildi.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2 Ekim’de İstanbul’da öldürülmesi sonrası Washington yönetimi baskılar üzerine Batı destekli koalisyona verdiği desteği geri çekmişti.

Senato’da geçtiğimiz ay yapılan oylamada Suudi destekli koalisyon birliklerine silah satışı ve istihbarat paylaşımı dahil askeri desteğin sonlandırılması kararı çıktı.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde bir güvenlik forumunda konuşan Lenderking, İsveç’te başlayan müzakere sürecini değerlendirdi. İstikrarlı ve birleşik bir Yemen arzuladıklarını belirten Lenderking, bu ülkenin geleceğinde İran destekli bir tehdide yer olmadığının altını çizdi.

Görüşmelerin barış için ‘hayati ilk adım’ olduğunun altını çizen Lenderking, geçiş hükümeti ve güven arttırıcı önlemler konusunda somut adımlar beklediklerini kaydetti.

ABD geçtiğimiz ay Yemen’deki koalisyon güçlerine ait hava araçlarının yakıt verilmesini sonlandırmıştı.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun desteklediği hükümetle, İran bağlantılı Husiler arasındaki Birleşmiş Milletler (BM) destekli barış görüşmeleri geçtiğimiz perşembe günü İsveç’in Rimbo kentinde başladı.

Euronews

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *