Sisi de ‘Ilımlı İslam’ arzusunda!

Sisi de ‘Ilımlı İslam’ arzusunda!

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, şiddet yanlısı ve isyankar diye nitelendirdiği görüşlere karşı Dini söylemin yenilenmesi için Din alimlerini somut adımlar atmaya çağırdı.

Sisi, Mısır’da Hz. Peygamber’in doğum günü münasebetiyle yapılan programda şunları söyledi: “Dinde zorlama yoktur. Diğerini kabul etme üzerine kurulu bir hoşgörü vardır. Ancak aramızda dini doğru anlamayanlar var. Onlar dini yanlış bir şekilde tefsir ediyorlar ve dinin ılımlı ve hoşgörülü öğretisinden sapıyorlar” dedi.

Şarku’l Avsat’ın haberine göre Sisi, yüzlerce üst düzey devlet adamı karşısında yaptığı konuşmada, alimlerimiz, önderlerimiz ve aydınlarımıza daha fazla çaba göstermeleri konusunda çağrıda bulunuyorum. Davamız, tutuculuğa karşı Resulullah’ın ve İslam’ın teşvik ettiği erdemli değerlere çağırmaktır.

Cumhurbaşkanı alim ve aydınların gösterdikleri çabaları överken onların daha fazla rol üstlenmeleri gerektiğini söyledi.

Sisi görüşlerini şöyle açıkladı: “Hz. Peygamber’e gönderilen İslam, insanların birlikte yaşam ilkelerini koyar. Din, ırk ve rengine bakmadan ona insan olma onurunu verir. Biz Allah tarafından tanışalım diye kabileler, halklar ve ırklar şeklinde yaratıldık. Bugün ihtiyacımız olan şey, bu yüce mesajın anlamını hayatımıza aktarabilmek ve somut gerçekliğe dönüştürebilmektir.”

Gerçek dinden uzağız!

Sisi’nin dini söylemin reformu ile ilgili çağrısı ilk değil. Daha önce DEAŞ’ın üstlendiği ve 7 Kıbti’nin bir manastırdan dönerken öldürüldüğü olayın arkasından “Dünya Gençlik Formu”nda da aynı çağrıda bulunmuştu.

“Davranışlarımız, dürüstlük, başkalarına saygı ve insanlara merhameti içeren gerçek dinden çok uzak” diyen Sisi, tüm Mısırlılar’ı yanlış Din yorumlarına karşı gelmeye çağırdı.

Sisi, din adamlarının kendilerine sorulan tüm soruları cevaplayacak bir donanıma sahip olmaları gerektiğini söyledi. Gençleri de Mısır Cumhurbaşkanlığı’na bağlı bir kurum olan Ulusal Akademi’ye katılmaya çağırdı. Böylelikle gençlerin hem kendilerini dini bilgilerle geliştireceklerini hem de katkıda bulunacaklarını ileri sürdü.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *