“Koalisyon, Suriye’deki ‘müttefikleri’ni korumayı taahhüt etti” iddiası

“Koalisyon, Suriye’deki ‘müttefikleri’ni korumayı taahhüt etti” iddiası

ABD liderliğindeki koalisyonun PKK’nın Suriye’deki kolunu sadece Suriye’de değil başka yerlerde de, saldırı ve tehditlere karşı korumayı taahhüt ettiği bir anlaşmaya vardığı iddia edildi.

Milliyet yazarlarından Özay Şendir, köşesine taşıdığı bu iddianın, Suudi Arabistan merkezli Şarkul Avsat gazetesine ait olduğunu belirterek, gazetenin de iddiasını PKK’nın Suriye kolu YPG’ye yakın kaynaklara dayandırdığını belirtiyor.

İki yılda bir yenilenecek

Şendir, “Eğer doğruysa, her iki yılda bir tekrar müzakere edilecek ve yenilenecek bir anlaşma olduğunu” belirtiyor ve şöyle devam ediyor:

“En can sıkıcı maddesi de, uluslararası koalisyonun Suriye’deki müttefiklerini korumayı taahhüt etmesi. Sadece Suriye içindeki çatışmalarla sınırlı değil bu koruma vaadi. Dışarıdan gelebilecek saldırı ve tehditlere karşı da koruma sözü veriliyor. Anlaşmanın bir tarafı Washington diğer tarafı da ana omurgasını PKK’nın Suriye kolu YPG’nin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri.

Sabit bir bütçe oluşturulacak

Başka maddeler de var. Mesela Fırat’ın doğusuna yönelik yeni bir program hazırlanması. Anlaşmanın geçerli olacağı ilk iki yıl için sabit bir bütçenin oluşturulması, askeri güçlerin entegrasyonu gibi maddeler de var. Bir yanda Washington’da “YPG ile ilişkilerimiz geçici ve taktiksel” diyen ABD’li yetkililer diğer yanda sahada iki yılda bir yenilenecek anlaşma imzalayan ABD’lilere dair haberler.

Tüm bunlar olup biterken Türkiye, Suriye’deki ABD askerlerinin sınır hattına 12 gözlem noktası kurmasına tepki gösterdi. Ankara gözlenen kim, bu noktalar kimi koruyacak diye sormakta çok haklı bu haberlere bakacak olursak…

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *