Yeni İpek Yolu üzerinde 32.CACCI toplantısı

Yeni İpek Yolu üzerinde 32.CACCI toplantısı

Asya-Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonunun 32. toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Asya-Pasifik’in küresel ekonomide artan ağırlığına işaret etti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu (CACCI) iş birliğiyle Çırağan Sarayı’nda düzenlenen 32. CACCI Konferansı’nda konuştu.

KÜRESEL EKONOMİDEKİ PAYI YÜZDE 20’DEN 30’A YÜKSELDİ

Asya-Pasifik bölgesinin giderek dünya ticaretinin merkez üssü konumuna geldiğini belirten Oktay, Asya-Pasifik ülkelerinin toplam küresel ekonomi içerisindeki payının 2001 yılında yüzde 20’ler seviyesinde iken bugün yüzde 30 seviyesine yükseldiğini söyledi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Fuat Oktay, CACCI’nin Asya’nın ekonomik sınırlarının geliştirilmesinde ticaret odalarının rolleri, bölgesel ekonomik entegrasyon ve yeni ekonomik trendler konusunda geniş bir istişare imkanı sunması açısından önemli olduğunu vurgulayarak, “28 ülkeden yaklaşık 3 milyon şirketin CACCI bünyesinde temsiliyeti, ülkeler arası ilişkilerimizde var olan pozitif ivmenin ekonomik değer oluşturan sürdürülebilir işbirliklerine dönüşmesi açısından önem taşımaktadır. Özel sektörün Türkiye’de mesleki üst kuruluşu, yasal temsilcisi ve bu konferansın da ev sahibi olan TOBB’un CACCI’nin en güçlü üyelerinden birisi olması memnuniyet vericidir.” diye konuştu.

‘TÜRKİYE KÜRESEL AKTÖRLERİN GÜVENİNİ KAZANIYOR’

Oktay, “Uluslararası yatırımcıların ülkemize duyduğu güven güçlenerek artmaya devam etmektedir. Türkiye ekonomisine yönelik uygulanan spekülatif ataklara karşı güçlü ve pratik aksiyon planlarımızın yanı sıra 2019-2021 yıllarını kapsayan ‘Yeni Ekonomik Program’la birlikte Türkiye, küresel ekonomik aktörlerin güvenini sağlayacak sağlam bir duruş sergilemektedir. Ekonomimiz, sahip olduğu kapasite, donanım ve dirayet ile, suni manipülasyonları en az hasarla atlatabileceğini bütün dünyaya göstermiştir.” ifadelerini kullandı.

Oktay, Cumhurbaşkanlığına doğrudan bağlı olan Yatırım Ofisi, Dijital Dönüşüm Ofisi, Ticaret Bakanlığının ve ilgili diğer kuruluşların bu sürecin hızlı sonuçlanması için yoğun bir çaba içerisinde olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

‘KADİM İPEK YOLUNU CANLANDIRIYORUZ’

“Pasifik’ten başlayarak ülkemizin bulunduğu topraklara uzanan tarihi ipek yolu, asırlar boyunca dünya ticaretinin nabzını tutmuştur. Kadim ipek yolunu yeniden canlandırıyoruz. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi, ülkemizdeki kısmının 2017 yılında tamamlanması ile kullanıma açılmıştır. Türkiye, Çin’den Avrupa’ya uzanan demiryolu hattının geçiş noktalarını barındırmakta ve orta koridorunu oluşturmaktadır. Böylelikle Asya’yı Avrupa’ya Anadolu üzerinden bağlıyoruz. Dünyanın en büyük projelerinden olan, boğazın iki yakasını denizaltından demiryoluyla bağlayan Marmaray, karayoluyla bağlayan Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim ve Çanakkale Köprüleri ile bu yıl 29 Ekim’de Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından hizmete açılan İstanbul Yeni Havalimanı ülkeler arası ticareti kolaylaştıracak önemli yatırımlarımızdan bazılarıdır.”

‘TÜRKİYE HER GEÇEN GÜN DAHA ÇOK ENTEGRE OLUYOR’

Türkiye’nin küresel ticarete her geçen gün daha çok entegre olduğuna dikkati çeken Oktay sözlerine şöyle devam etti: “2002 yılında Asya-Pasifik bölgesi ülkeleriyle ticaretimiz toplam ticaret hacmimizin yüzde 9’u iken, 2017 yılında bu oran yüzde 17 seviyesine yükselmiştir. Bu ivmeyle Asya bizim için “Uzak Doğu” değil gönül coğrafyamızın yakın sınır komşusu olmuştur. Ancak Türkiye, 2017 yılında bölgeden 56,4 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirirken, bölgeye yalnızca 9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilmiştir. Bu nedenle, bölge ile ithalat-ihracat dengemizi sağlayacak şekilde ticari ilişkilerimizi geliştirmek öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır. En kısa sürede 100 milyar dolarlık ticaret hacmini geride bırakmalıyız. CACCI Konferansının bu açıdan önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Konferans vesilesiyle gerçekleştirilecek olan temaslar ve kurulacak sürdürülebilir ilişkiler sayesinde bu hedefimize daha hızlı ulaşacağımıza inanıyorum.

Asya-Pasifik Ticaret Ve Sanayi Odaları Konfederasyonu’nun, dünya nüfusunun yüzde 40’ını ve dünya ekonomisinin yüzde 23’ünü kapsayan Asya-Pasifik Bölgesi’nin en büyük iş dünyası örgütü olması, burada bulunan sanayi ve ticaret dünyasının temsilcilerinden beklentilerimizi artırmaktadır.

CACCI üyesi tüm ticaret odası temsilcilerini, kazan-kazan anlayışını temel alarak, ülkeler arası ticareti kolaylaştıracak ve ülke ekonomilerinin birbirlerine entegrasyonunu hızlandıracak yeni enstrümanlar oluşturmaya davet ediyorum. Atalarımız ‘Baş başa vermeyince taş yerinden kalkmaz’ demişler. Gelin baş başa verelim, hep birlikte, sahip olduğumuz potansiyel ve kapasiteyle ülkelerimizi ve bölgemizi önemli ekonomik cazibe merkezleri haline getirelim. CACCI üyesi ticaret odalarının işbirliği inanıyorum ki ekonomik büyüme ve kalkınmaya katkısı ile barışa ve istikrara hizmet edecek, çok taraflı fayda sağlayacaktır.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *