Suudiler Yemen’de İsrail gibi davranıyor!

Suudiler Yemen’de İsrail gibi davranıyor!

Suudi Arabistan, İsrail’in Filistin’e uyguladığı ambargonun benzerini Yemen’de sahneliyor. Ülkeye gıda ve ilaç girecek bütün kapılar Suud işgali altında. Her 10 dakikada bir çocuk açlıktan can veriyor

ABD-Suudi Arabistan-Birleşik Arap Emirlikleri ittifakının sözde İran etkisini kırmak için Yemen’e yönelik başlattığı saldırılar 4. yılında. Ülke savaş ve abluka nedeniyle büyük bir yıkım yaşıyor.

Gazze’yi yıllardır adeta açıkhava hapishanesine çevirerek katliamlara yol açan İsrail’in uyguladığı ablukanın aynısı, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından Yemenlilere reva görülüyor. 29 milyon nüfuslu ülkede 22 milyon kişi insani yardıma muhtaç durumda. 15 milyonu ise açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya.

YARDIM SOKMUYORLAR

Yeni Şafak gazetesinin haberine göre, İsrail zulmü altındaki Filistin halkına uygulanan ambargonun benzerini Yemen, 2014 yılından beri yaşıyor. Ülkenin deniz ve kara sınırındaki tüm noktaları ele geçiren Suud güçleri, bölgeye gıda ve ilaç gibi temel ihtiyaç maddelerinin girişini neredeyse sıfırladı.

Yemen’den Suudi Arabistan’a açılan tek sınır kapısı olan el-Vadia ve Yemen’in en büyük limanı olan Hudeyde, Suudilerin kontrolü altında. Hudeyde limanında saldırıları durdurma sözü veren Riyad, verdiği sözleri defalarca kez bozarak BAE güçleriyle birlikte bölgeyi uçaklarla bombaladı.

Yemen’in gıda ithalatının yüzde 90’ı bu limandan yapılıyordu. Yardım gemilerinin saldırılar nedeniyle kıyıya yanaşamadığı limandan ülkeye insani yardım girişi çok kısıtlı düzeyde. Kara sınırından bölgeye girmek isteyen yardım TIR’larına da sıkı kurallar getirildi. Yardım malzemelerin geçiş güzergahındaki yollar sürekli bombalanıyor. Üstelik Riyad yönetimi, TIR’ların bölgeye ulaşmasının önüne ‘güvenlik prosedürü’ adı altında yeni engeller koyuyor.

30 BİN SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

2014’ten beri süren hava ve kara saldırıları sonucu Yemen’de 30 bin sivil, ‘bombalarla’ hayatını kaybetti. Ablukayla birlikte her yanı saran açlık ise daha büyük yıkıma yol açıyor. İnsani yardımların bölgeye ulaştırılamaması nedeniyle gıdasızlık ve hastalıktan ölen 5 yaş altı çocuk sayısı 85 bini geçti. Şu an Yemen’de her 10 dakikada bir çocuk açlık nedeniyle hayata gözlerini yumuyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *