Çelik: ‘Avrupa Ordusu tartışmaları büyük bir ayrışmadır’

Çelik: ‘Avrupa Ordusu tartışmaları büyük bir ayrışmadır’

AKP sözcüsü Ömer Çelik’e basın toplantısında Avrupa Ordusu tartışmasına ilişkin görüşlerini paylaştı.

Bugün bir basın toplantısı düzenleyen ve gündemdeki soruları yanıtlayan AKP sözcüsü Ömer Çelik, Avrupa ordusu çıkışının önemine işaret ederek, “Bu çok büyük bir ayrışmadır. Beş yıl, üç yıl evvel düşünülemeyecek bir şeydir. Açık bir şekilde ‘Transatlantik İttifak’ta bir çatlak ortaya çıktığını gösteriyor.” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Avrupa Ordusu” açıklamasının olduğu ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de buna destek verdiği belirtilerek, “ABD Başkanı Donald Trump’ın bu çıkışa eleştirileri söz konusu. Sizce ‘Avrupa Ordusu’ fikri, NATO’daki çatlağı derinleştirir mi?” sorusu üzerine Çelik, Avrupa Ordusu meselesinin bundan sonra çok tartışılacağını kaydetti.

Çelik, Avrupa Birliğinden (AB) yapılan açıklamaların, “Avrupa’nın korunması, daha çok koordinasyonun sağlanması, Avrupa içerisindeki devletlerin kapasitesinin belli bir koordinasyon çerçevesinde Avrupa savunması için seferber edilmesi” şeklinde olduğunu aktardı.

Bunun öteden beri konuşulduğunu ama AB liderlerince de “Bu kesinlikle NATO’ya alternatif bir oluşum değildir.” şeklinde belirtildiğini anlatan Çelik, şunları kaydetti:

“İlk defa bir Amerikan Başkanı Avrupa entegrasyonuna karşı bir laf söyledi. Başkan Trump açıkça şunu söylüyor; ‘Sizin güvenliğinizi biz sağlıyoruz ama siz bize yeterince ödeme yapmıyorsunuz’ şeklinde görüşlerini net ve meydan okuyucu bir şekilde Avrupa liderlerine söylüyor. Ve ilginç bir şey oldu, o da şu; ilk defa Merkel, bu açıklamalar karşısında ‘Geleneksel ittifaklara güvenemeyeceğimizi, Avrupa’nın kendi başının çaresine bakması gerektiğini düşünüyorum.’ şeklinde bir ifade kullandı. Açık şekilde Transatlantik İttifakı’nda bir çatlağın ortaya çıktığını gösteriyor.

Bu, Macron tarafından bir şekilde gündeme getirildi. Başkan Putin başka bir yaklaşım getirdi. Çok şaşırtıcı şekilde Başkan Trump’tan sert tweet’ler geldi. Doğrudan Fransa’yı, Başkan Macron’u suçlayarak, Alman işgalini hatırlatarak, bir bakıma ‘Sizi Alman işgalinden biz kurtardık. Siz bu orduyu Amerika’ya Çin’e ve Rusya’ya karşı kurmak istiyorsunuz’ şeklinde bir yaklaşım ortaya koydu. Bu açık bir çatlak ve kırılmadır. Bunun nereye gideceğini hep beraber göreceğiz.”

Çelik, “Şunu bizim iyi takip etmemiz gerekir; ister NATO ister Avrupa Ordusu olsun, her ne olursa olsun, Avrupa’nın güvenliği daim olmak üzere, Balkanların güvenliği, Orta Doğu ve Kafkas bölgesi birlikte düşünüldüğünde Avrupa’nın güvenliğinin, Türkiye olmadan sağlanması mümkün değil.” dedi.

Türkiye’nin içinde yer almadığı bir güvenlik konseptinin hayata geçmesinin mümkün olmadığını belirten Çelik, “Bu çatlağı da takip ediyoruz ama bu bir kere daha gösteriyor ki pek çok meselede olduğu gibi güvenlik meselesinde de Türkiye merkezi bir roldedir.” ifadesini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *