Netanyahu: ‘Gazze’de krizi önlemek için her şeyi yapıyorum’

Netanyahu: ‘Gazze’de krizi önlemek için her şeyi yapıyorum’

İsrail Başbakanı Netanyahu: “Gereksiz bir savaşın önlenmesi için her şeyi yapıyorum. İnanın bana güç kullanımından bir adım uzaktayız. Hamas’ın da bunu anladığını düşünüyorum.”

I.Dünya Savaşı’nın bitişinin 100. yıldönümü törenleri için Paris’te dünya liderleri ile bir araya gelen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Zafer anıtı önündeki yürüyüşün ardından yaptığı konuşmada 1. Dünya Savaşı’nın sona ermesinin İsrail’in kuruluşuna giden yolu da açtığını belirtti.

Şarku’l Avsat’ın aktardığına göre, Başbakan Netanyahu, yürüyüşten evvel kahvaltı sırasında birçok dünya lideri ile masa başı sohbeti yaptığını, kimisiyle uzun kimisiyle ayak üstü konuştuğunu ancak ortak olan tek şeyin dünya ülkelerinin her zamankinden çok daha fazla İsrail ile olan ilişkilerini arttırmak istediklerini ileri sürdü.

‘Savaşı engellemek için her şeyi yapıyorum!’

Basın toplantısında abluka altındaki Gazze Şeridi ekseninde yaşanan son gelişmelere değinen Netanyahu, “Gazze’de insani krizi önlemek istiyoruz. Gereksiz bir savaşın önlenmesi için her şeyi yapıyorum. İnanın bana güç kullanımından bir adım uzaktayız. Hamas’ın da bunu anladığını düşünüyorum” dedi.

Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda Hamas ile İsrail arasında olası ateşkes anlaşması imzalanması için yapılan dolaylı görüşmelere de değinen Netanyahu, “İlk olarak hedefimiz bölgede sükunetin hakim olması. Daha sonra da anlaşma yapılması. Daha henüz bu noktaya ulaşmadık. Bu süreci devam ettirmenin doğru adım olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

İsrail’e döndü

Gazze’deki gerginlik nedeniyle 1. Dünya Savaşı’nın sona ermesinin 100. yıl dönümü etkinliğine katılmak için gittiği Fransa’nın başkenti Paris’teki temaslarını yarıda keserek ülkesine dönme kararı alan Başbakanı Binyamin Netanyahu İsrail’e ulaştı.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, İsrail, abluka altındaki Gazze Şeridi’ne giren İsrail askerleri ile Hamas’ın askeri kanadı İzeddin el-Kassam Tugayları arasında çıkan çatışmanın ardından artan gerginlik nedeniyle güney bölgesindeki askeri birliklerine takviye güç gönderme kararı aldı.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamaya göre, Gazze’de yaşanan son gelişmeleri değerlendirmek üzere Genelkurmay Başkanı Gadi Eizenkot ve üst düzey komutanların katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, Güney Komutanlığına ek asker gönderilmesi kararlaştırıldı.

İsrail ordusu: ‘Amacımız suikast değildi’

Öte yandan Gazze’de dün akşam 7 Filistinlinin şehit olması ve 1 İsrail askerinin öldürülmesiyle sonuçlanan saldırıya ilişkin İsrail ordusundan yeni bir açıklama geldi.

Açıklamada, “özel operasyonun” üst düzey Kassam komutanına suikast düzenlemek ya da kaçırmak için değil, “İsrail’in güvenliğini güçlendirmek” için tasarlandığı ileri sürüldü.

İsrail Dışişleri Bakanlığından bir yetkili de çatışmada öldürülen İsrailli binbaşının Dürzi Arap kökenli olduğunu açıkladı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *