ABD Savunma Bakanı ve Centcom komutanı Bahreny’de

ABD Savunma Bakanı ve Centcom komutanı Bahreny’de

Bahreyn Kralı Hamad bin İsa el-Halife, cuma günü el-Kudeybiye Sarayı’nda ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’i kabul etti. Manama Diyalog Forumu 2018 münasebetiyle ülkeyi ziyaret eden ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel de Mattis’e eşlik etti.

Bahreyn Kralı, güçlü tarihsel ilişkiler ile Manama ve Washington’u bir araya getiren sıkı ortaklıktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu ilişkilerin on yıllardır güven, saygı ve koordinasyon üzerine inşa edişmiş olduğunu ve iki dost ülkenin ve halkın ortak çıkarlarını gerçekleştirmeyi amaçladığını ifade etti. Ayrıca özellikle askeri koordinasyon ve savunma işbirliği düzeyinde olmak üzere her alandaki bu ilişkilerin karşılıklı geliştirilmesi hususuna da övgüde bulundu.

Şarku’l Avsat’ın Bahreyn haber ajansına dayanarak verdiği bilgiye göre, iki taraf, bölgedeki son gelişmelerin yanı sıra taraflar arasında ortak öneme sahip meseleler ve kültürel iletişim için ümit verici fırsatlar sunan Manama Diyaloğu Forumu’nda tartışılan konular hakkında da görüş alışverişinde bulundular.

Kral Hamad bin İsa, ABD yönetiminin aktif çabalarına ve bölgedeki güvenlik, istikrar ve barışı sağlamlaştırmadaki önemli rolüne övgüde bulunarak, bölgesel ve uluslararası çabalara yönelik desteklerini sürdürdüklerini vurguladı. Ayrıca Bakan Mattis’in askeri ve savunma alanlarında Bahreyn-ABD işbirliğini güçlendirmeye yönelik çabalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

ABD basınında yer alan haberlere göre, Mattis’in bugünkü konferansta ABD’nin Ortadoğu’da istikrarı sağlamadaki rolüne ilişkin bir konuşma yapması bekleniyor.

Pentagon Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Katie Wheelbarger, “Mattis ortaklarımızın ve müttefiklerimizin bölgede istikrarı yeniden tesis etmelerine yardım etmeye yönelik uzun vadeli taahhüdümüzü tekrarladı” ifadelerini kullandı. Wheelbarger, Mattis’i Washington’dan taşıyan uçakta gazetecilere verdiği demeçte, Arap devletlerinin ABD’nin uzun vadeli taahhüdü nedeniyle önemli bir ortak olmaya devam edeceğini vurguladı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *