Mısır ve Rusya arasında kapsamlı ortaklık anlaşması

Mısır ve Rusya arasında kapsamlı ortaklık anlaşması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi bugün iki ülke arasında ticari ve endüstriyel ilişkilere yönelik kapsamlı ortaklık ve stratejik işbirliği anlaşması imzaladı.

Şarku’l Avsat’ın haberine göre, Putin, Mısırlı mevkidaşıyla bugün Soçi’de düzenlediği basın toplantısında şu açıklamada bulundu: “Ortaklık anlaşmasının tüm alanlarda işbirliğini artırmanın başlangıcı olmasını umuyoruz. Mısır ile ekonomik bağlarımız hızla güçleniyor. Geçen yıl ticarette iki ülke arasında ciromuzun yüzde 62 oranında arttığını gördük.”

Putin, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile Hurghada ve Şerm eş-Şeyh’e düzenlenen uçuşların yeniden başlamasıyla ilgili de görüştüğünü belirterek “Mısır, Rusya’dan uçuş kabul etmek için elinden geleni yapıyor. Yakın zamanda uçuşlarımız devam edecek” dedi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi de ülkesinin El Dabaa şehrinde nükleer santralin kurulması projesinin Rusya ile sanayi bölgesinde işbirliğinin bir başlangıcı olacağına vurgu yaptı. “2020 yılını Mısır ile Rusya arasında kültür yılı olarak ilan etme konusunda anlaştık” ifadesini kullandı.

Sisi, Suriye meselesi ile ilgili olarak da Rusya Devlet Başkanı’nın Mısırlı yetkililere Moskova’nın Suriye krizini çözme çabaları hakkında brifing verdiğini söyledi. Söz konusu çabaları birleştirmek için Mısır tarafıyla anlaşmaya varıldığını belirtti.

Sisi, Filistin meselesini uluslararası referanslara göre çözmek için Mısır ile Rusya arasında büyük bir yakınlaşma olduğunu da söyledi. Libya konusunda da “Taraflar, Libya kurumlarının rollerini birleştirmenin önemini kabul etti” dedi.

Sisi görüşmede ayrıca Libya askeri kurumlarının elindeki silahlara sınırlama getirilmesi gerekliliğini ortaya koyan Trablus’taki çatışmaların da ele alındığını kaydetti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *