Gazeteci Taşkın: ‘Mesele bir muhalifin susturulmasından öte’

Gazeteci Taşkın: ‘Mesele bir muhalifin susturulmasından öte’

İstihbarat kaynakları, ABD dolarının dünyanın rezerv para olarak devam etmesindeki en önemli unsur olan petrolün yine dolar ile satılmasına devam edilmesi projesine karşı Tallal’ın pozisyon aldığını hatırlatıyorlar.

Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na girdiği 2 Ekim’den bu yana haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı üzerine dün bir yazı kaleme aldı Diriliş Postası yazarı Hasan Taşkın. “Kayıp Gazeteci olayının perde arkası!..” başlığını taşıyan yazısında İstihbarat kaynaklarından edindiği bilgileri paylaşan Taşkın, Prens Selman’ın rakibi olarak görünen Prens Tallal’ın destekçilerinden birinin Kaşıkçı olduğunu ve küresel bir takım hesaplar çerçevesinde kaybedilmiş olduğu vurgusunda bulunuyor.

Yazısının ilgili bölümünde şu noktaların altını çiziyor Taşkın:

İstihbarat yetkilileri, Gazeteci Kaşıkçı’nın Washinton Post gazetesi için yazdıklarının sadece Suudi Arabistan ile ilgili olmadığı, Amerika ve İsrail’in Körfez planlarını ifşa eder nitelikçe olduğuna dikkat çekiyor. Dolayısı ile bu olayın Suudilerin muhalif bir gazeteciyi susturması olarak görülemeyeceğinin altını çiziyorlar. Dahası Suudi Arabistan ile Türkiye’nin arasında diplomatik bir krizin ortaya çıkmasının da planlandığını kaydediyorlar. Peki neden?

‘Kayıp Gazeteci Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın eski İstihbarat başkanı Prens Turki Bin Faysal’a da danışmanlık yaptığını bir kenara not edelim’ diyen İstihbarat kaynakları, diğer yandan geçen yıl Suudi Arabistan’da 300 iş adamı ve 11 Prens’in bir otele kapatılıp günlerce sorgulanması ve işbirliği sonucu serbest bırakılması ile de bağlantılı olabileceğini kaydediyorlar.

Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’da 2 ay tutuklu kalan Prens Velid bin Tallal’a yakın olduğunu da vurgulayan İstihbarat kaynakları, ABD dolarının dünyanın rezerv para olarak devam etmesindeki en önemli unsur olan petrolün yine dolar ile satılmasına devam edilmesi projesine karşı Tallal’ın pozisyon aldığını hatırlatıyorlar. ABD Başkanı Tump’ın ekibinin dünyanın en büyük petrol şirketi Suudi Aramco’yu Amerika’da borsaya açma çabalarına karşı Prens Tellal’ın Çin-Şengay enerji borsasına açmak istemesinin sonuçları olarak derin planların devreye sokulduğunu belirtiyorlar.

Çin’de kurulan Şengay Enerji Borsası’nda petrol Yuan ile satın alınacak ve sonrasında isteyen Yuan karşılığı Çin’de altın alabilecekti. Yakın gelecekte ABD dolarının gücü ortadan kalkma tehlikesi söz konusu. Asıl mesele Suudi Arabistan petrollerini kimin kontrol edeceği konusudur. Kayıp Gazeteci Kaşıkçı bu konuları araştırdı ve yazdı.

Parçaları birleştirdiklerinde Cemal Kaşıkçı olayının Türkiye’de tezgahlanmasındaki aklın Suudi Arabistan aklının ötesinde bir operasyon olduğuna dikkat çeken istihbarat kaynakları, “Amerika ve İsrail, İslam dünyasında kullanmak üzere bir ‘Arap NATO’su peşinde. Tramp bu çerçevede Suudi Arabistan ile Türkiye’nin diplomatik ilişkilerinin kesilmesi operasyonu yapılmaktadır” görüşündeler.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *