Yeni kritik eşik ne zaman?

Yeni kritik eşik ne zaman?

Türkiye-ABD ilişkilerindeki gerginlikte, rahip Brunson merkezli gibi görünen kur krizinin atlatılmasının ardından, önümüzdeki süreçte yeni bir krize neden olabilecek hangi gelişmeler olabilir sorusu akla geliyor.

Habertürk ekonomi yazarlarından Abdurrahman Yıldırım, bu gelişmenin ABD’nin 4 Kasım’da açıklanacak İran yaptırımlarına bağlı olacağını öne sürdü. Aradaki ilişkilerin gerilmesine neden olan gelişmeleri ve Brunson’ın serbest bırakılmasından sonra başlayan yumuşamayı özetleyen Yıldırım, “Bir eşik daha atlandı, sırada ne var?” başlığını taşıyan yazısının bir bölümünde, iki ülke arasındaki ilişkilerin tamamen normalleşmenin nasıl sağlanabileceğine ilişkin fikrini de paylaştı ve şöyle yazdı:

Türkiye ekonomisi ağustos ayında yediği kur, faiz ve enflasyon şokunun ardından eylül ve ekimde telafi edici adımlar atıyor.

Yüklüce faiz artırımı, Yeni Ekonomi Programı’nın açıklanması, şirket kredilerinin yeniden yapılandırılması, 1 Ağustos sonrası alınan ticari kredilerin faizlerinin yüzde 10 düşürülmesi izledi.

Türkiye, ABD arasındaki ilişkilerin gerilmesine yol açmasından dolayı yaşanan kur şokunda önemli bir rol oynayan Rahip Brunson davasının sonuçlanması pozitif gelişmelerin son halkası oldu. Davanın sonuçlanması ilişkilerdeki gerginliği azaltacak bir gelişme.

-Gerginliğin azalmaya devam etmesi de, 4 Kasım’da İran yaptırımlarında Türkiye’ye ne ölçüde muafiyet tanınacağına bağlı olacak. Bundan sonraki kritik eşik 4 Kasım olarak ortaya çıkıyor.

-İki ülke arasındaki ilişkilerin tamamen normalleşme ise Türkiye ve ABD’nin Ortadoğu’daki siyasi ve askeri çıkarlarının uyumlaştırılmasına bağlı. Bu da şimdilik Türkiye açısından mümkün değil.

-Denilebilecek tek şey gerginliği akut hale getiren neden ortadan kaldırıldı.Bu da Türkiye için pozitif bir gelişme.

-Bunun etkisini de geçen hafta tüm finansal piyasalarda gördük.

Gelişen borsalar yüzde 3 düşerken Türkiye borsası yüzde 1.9 arttı.

-Gelişen ülke paralarının dolara karşı değeri yüzde 0.8 artarken TL’nin değer artışı yüzde 4.4’ü buldu. Dolar 5.87’ye indi.

-Volatilite endeksi VIX geçen hafta boyunca yüzde 43 artarak 21.31’e çıkarken, Türkiye’nin riskini gösteren 5 yıllık CDS yüzde 5.4 azaldı. Türkiye piyasalarının tansiyonunun ve riskinin düştüğünün net bir ifadesi.

-Piyasaların kısa vadede beklentisi karşılandı. Sonuçları da alındı. Bundan sonra dikkatler 4 Kasım’da İran yaptırımları ile 6 Kasım’da ABD ara dönem seçimlerinde olacak.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *