Dünya ‘Ruh sağlığını’ koruyamıyor

Dünya ‘Ruh sağlığını’ koruyamıyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan tahminlere göre, dünya çapında yaklaşık 300 milyon insan depresyon, 50 milyon insan bunama, 23 milyon insan şizofreni ve 60 milyonun da bipolar bozukluk yaşıyor.

PANSUMAN TEDBİRLER

Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu tarafından 10 Ekim tarihi “Dünya Ruh Sağlığı Günü” olarak kabul ediliyor ve o gün “ruh sağlığı” ile ilgili toplumsal bilgilendirme faaliyetleri sürdürülüyor.

Ne var ki sorunun doğuşuna ve devamına neden olan hayat tarzının yanlışlığına vurgu yapmak yerine, pansuman tedbirlerle geçici rahatlatma yöntemlerine vurgu yapılıyor. Seminerler ve konferanslarla psikolojik dayanıklılığın artırılması önerilirken bunun için de “psikiyatri merkezlerinin” artırılması isteniyor. İslam’ın olmadığı, şekil vermediği bir hayat tarzının insanı hevasına mahkum edeceği ve her türlü ruhsal probleme neden olacağı bilinen bir gerçek olmasına karşın, küresel düzeyde artış gösteren ruh sağlığı problemlerinin çözümü maalesef modern tekniklerde aranıyor. Bu gidişle bugünkü rakamların gelecekte daha korkunç boyutlara ulaşması öngörülüyor.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN ÖNERİSİ

10 Ekim münasebeti ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da bir mesaj yayınlayarak, bu yıl tema olarak seçilen “Gençler ve ruh sağlığı” konusunda önerilerini sıraladı. Yayınlanan mesajda vurgu, toplumdaki farkındalığın ve psikolojik dayanıklılığın artırılması, bunun için de psikoloji seminerlerine devamlılık sağlanması oldu.

Sağlık Bakanının mesajı şöyle:

Dünya Ruh Sağlığı Federasyonunun girişimi ile 1992 yılından bu yana tüm dünyada 10 Ekim “Dünya Ruh Sağlığı Günü” olarak kabul edilmiştir. 10 Ekim günlerinde ruh sağlığının geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için çeşitli faaliyetler yapılmakta ve konunun toplum içindeki farkındalığını arttırmaya gayret edilmektedir.

Bu seneki Ruh Sağlığı Günü’nün ana teması “Değişen Dünyada Gençler ve Ruh Sağlığı”olarak belirlenmiştir. Gençlik dönemi, bireyin erişkin rolüne hazırlandığı, kimliğini oluşturmaya başladığı çok önemli, aynı zamanda bedensel ve ruhsal olarak kırılgan oldukları bir dönemdir. Gençlerimizin psiko-sosyal gelişimleri için ergenlik ve gençlikte uygulanacak girişimler gelecekleri adına büyük önem taşımaktadır.

Gençlerimiz, günümüzde önceki dönemlerden daha farklı ve daha hızlı değişimlerin olduğu bir çağda yaşamakta, teknolojinin ağırlıklı etkisine maruz kalmaktadırlar. Bu hızlı değişim ve gelişmeler, onların hayatına olumlu katkılar sağlayabildiği kadar, doğru olarak desteklenmediğinde olumsuz birtakım etkilere de sebep olabilmektedir. Gençlerimizin çoğu teknolojinin sunduğu sanal ilişkilerle bağ kurmaya çalışırken, sosyal etkileşimin azlığı onları yalnızlık hissi içine tutsak edebilmektedir.

Gençler, bu yalnızlık hissi içinde psiko-sosyal destek alabilecekleri kaynakları da bulamayabilmektedirler. Bu nedenle onların doğru yönlendirilmeleri ve aradıkları desteği bulabilecekleri kaynakların erişimlerine sunulması gerekmektedir. Bu çerçevede düzenleyeceğimiz 10 Ekim etkinliklerinin gençlerimize ve ailelerine rehber olacağı ümidini taşıyoruz.

Dünya Ruh Sağlığı Günü vesilesi ile değişen dünyamızda evlatlarımıza ve ailelerimize yardımcı olmayı hedefleyen çeşitli programlar düzenliyoruz. Ülkemizin tamamındaki sağlık merkezlerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Gençlik Merkezlerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı kütüphanelerde ve üniversitelerde sunulacak gençler ve ailelerine yönelik tüm programlar halkımızın katılımına açıktır.

Ailelerimizin ve gençlerimizin katılmalarını temenni ettiğimiz programları şu şekilde özetleyebiliriz.

-Gençlik Merkezlerinde ruh sağlığı uzmanları tarafından gençlere yönelik “Psikolojik Dayanıklılık” seminerleri ve psikodrama atölyeleri,

-Kütüphanelerde çocuk gelişimi uzmanları tarafından anne babalara yönelik “Ergeni Anlayan Anne-Baba” semineri ve ergenlere yönelik drama atölyesi,

-Üniversitelerde ruh sağlığı uzmanları tarafından okula yeni başlayan gençlere yönelik “Psikolojik Dayanıklılık” seminerleri,

-Sağlık kurumlarında gençlere ve ailelere yönelik “Psikolojik Dayanıklılık” seminerleri ve tanıtım çalışmaları yapılacaktır.

Ailelerimiz ve gençlerimizle bu programlarda görüşmeyi, sorularına cevap vermeyi, varsa taleplerini almayı bekliyoruz.

Güçlü ülkemizin ve geleceğimizin garantisi gençlerimizin; biyolojik, psikolojik ve sosyal olarak bütüncül bir sağlığa sahip olmaları için çalışmalarımız ve gençlerimize desteğimiz artarak devam edecektir.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *