Çin heyeti Başkan: “Pragmatik işbirliğini güçlendirelim”

Çin heyeti Başkan: “Pragmatik işbirliğini güçlendirelim”

Avrasya Meclis Başkanları 3. Toplantısı, Antalya’nın Belek turizm bölgesindeki bir otelde sona erdi.

TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, Çin Ulusal Halk Meclisi heyetine Baima Chilin başkanlık etti.

Baima Chilin toplantıda yaptığı konuşmada, Asya ve Avrupa ülkelerinin pragmatik işbirliğini güçlendirmeleri ve ortak kalkınmayı ilerletmeleri gerektiğini söyledi.

Çin radyosu CRI’nin haberine göre, Baima konuşmasında yeşil kalkınma, çevre koruma, barışçı ve istikrarlı bir kalkınma ortamı yaratılmasına değindi. Medeniyetin, birbirinden öğrenmekle geliştiğini kaydeden Baima Chilin, böylece açık ve kapsayıcı bir çevrenin oluşturulabileceğini söyledi.

Çinli yetkili, Avrasya Meclis Başkanları Toplantısı’nı desteklediklerini ve Kuşak ve Yol girişimi çerçevesinde ilgili ülkelerle değişim ve işbirliğini güçlendirmek istediklerini belirtti.

Baima Chilin toplantı sırasında TBMM Başkanı Binali Yıldırım’la da bir görüşme yaptı.

34 Avrupa ve Asya ülkesinden temsilcilerin katıldığı toplantının bitiminde ortak bildiri yayımlandı.

GELECEK YIL ASTANA’DA

Toplantının kapanışında açıklamalarda bulunan TBMM Başkanı Binali Yıldırım, toplantıya muazzam bir katılım olduğunu söyledi. Yıldırım, dünyanın zor günlerden geçtiği, bölgede istikrarsızlığın ve terörün kol gezdiği bu dönemde bu toplantıdan çıkacak sonuçların küresel barışa ve istikrara önemli ölçüde katkı sağlayacağını belirtti.

Gelecek yıllarda çok daha kapsamlı ve birtakım yeni konuların gündemine alarak kapsamlı bir çalışma içerisine girileceğine değinen Yıldırım, Avrasya Meclis Başkanları platformu kapsamında bir sekretarya oluşturulması ve böylece konuların daha sağlıklı takibinin gerçekleşmesi fikrinin benimsendiğini kaydetti.

Ayrıca gündemdeki konuların uzmanlar seviyesinde raporlar hazırlanması ve bu raporların yapılacak yıllık toplantılarda değerlendirilmesi fikrinin de benimsendiğine işaret eden Yıldırım, gelecek yıl toplantının Astana’da yapılacağını aktardı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *