Brezilya’nın Trump’ı ilk turu kazandı

Brezilya’nın Trump’ı ilk turu kazandı

Latin Amerika ülkesi Brezilya’da yapılan devlet başkanlığı seçiminin ilk turunu aşırı sağcı aday Jair Bolsonaro birinci sırada tamamladı. Bolsonaro, Amerikan başkanı Trump’a hayranlığı ile biliniyor.

Geçmişte Brezilya ordusunda yüzbaşı olarak görev yapan Sosyal Liberal Parti’nin (PSL) adayı Bolsonaro, oyların yüzde 46,3’ünü aldı.

Euronews’ün aktardığına göre, Brezilya’nın yeni devlet başkanı olabilecek Bolsonaro ırkçı ve aşırılık yanlısı söylemleriyle tanınıyor. Bolsonaro’nun yakın geçmişte kullandığı tartışmalı ifadelerden bazıları:

“Ben işkence yanlısı biriyim”

Bir kadın senatöre yönelik sözleri: “Sana tecavüz etmeyeceğim çünkü çok çirkinsin”

“4 erkek çocuğum vardı, beşincisi zayıf bir anıma denk geldiği için kız oldu”

Afrikalılara yönelik sözleri: “Hiçbir şey yapmıyorlar. Yeniden üreme için kullanılmalarının bile artık iyi olmadığını düşünüyorum.”

“Seçimle bu ülkede hiçbir şey değiştiremezsiniz. Maalesef, sadece bir sivil savaş çıkararak ve askeri rejimin yapmadığını yaparak bir şeyler değiştirebilirsiniz; o da 30 bin kişiyi öldürmek. Bu işe FHC (eski Devlet Başkanı Fernando Henrique) ile başlanmalı. Bir kaç masum insanın ölmesi çok sorun değil.”

Jair Bolsonaro, İngiliz Guardian gazetesine yaptığı bir açıklamada ABD Başkanı Donald Trump’ın hayranı olduğunu söylemişti.

Sert söylemleri popüler hale getirdi

Geçen ay sonunda yaptığı açıklamada suçlulara “normal insanlar” gibi muamele edilemeyeceğini, polise onları öldürme izni verilmesi gerektiğini savunan Bolsonaro, yolsuzluk ve suçla mücadele konusundaki sert söylemleri nedeniyle anketlerde eski Devlet Başkanı Lula da Silva’nın ardından en popüler ikinci aday haline gelmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *