ABD’ye rağmen Hindistan’dan Rusya ile anlaşma

ABD’ye rağmen Hindistan’dan Rusya ile anlaşma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Hindistan’a iki günlük ziyaretinin son gününde iki ülke arasında S-400 anlaşması imzalandı.

Anlaşmanın, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) hafta içinde Hindistan’ı yaptırım tehdidiyle bu anlaşmadan vazgeçmeye çağırmasının hemen ardından geldi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın 5 adet S-400 hava savunma füze sistemi satışı için Hindistan ile yaptığı 5 milyar dolar değerindeki anlaşmanın Putin’in Hindistan Başbakanı Narendra Mondi ile yaptığı görüşmeler sırasında imzalandığını açıkladı.

İki ülke arasında ayrıca uzay çalışmaları, nükleer enerji, demiryolları alanlarında işbirliği öngören sekiz anlaşma daha imzalandı.

Hindistan Başbakanı: Dünya değişiyor, Rusya ile ilişkilerimiz daha önemli
Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basında toplantısında Vladimir Putin, çok samimi bir dostluk ortamı, ekonomik işbirliği fırsatı buldukları Hindistan’a her zaman memnuniyetle geldiklerini söyledi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi ise ülkesinin, değişen dünya şartlarında Rusya ile ilişkilerine en üst düzeyde özen gösterdiğini, bu ilişkilerin daha önemli hale geldiğini söyledi.

ABD Rusya ile ” önemli” alışveriş yapan ülkeleri uyarıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, “The Hindu” adlı haber sitesine yaptığı açıklamada, Hindistan’ın, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alması halinde, ”ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası” (CAATSA) çerçevesinde İran, Kuzey Kore ve Rusya ile “önemli alışveriş” yapan herhangi bir ülkeye uygulanacak yaptırımlardan muaf tutulmayacağını söylemişti. Yetkili, “Tüm müttefiklerimize ve ortaklarımıza, Rusya ile CAATSA kapsamında yaptırımlara neden olacak alışverişten vazgeçmeleri çağrısında bulunuyoruz.” demişti.

Hindistan’ın komşu ülkeleri Çin ve Pakistan’a üstünlük sağlama amacıyla S-400 alımı yaptığı dile getiriliyor.

ABD, daha önce S-400 hava savunma sistemleri satın alan Çin’e de yaptırım uygulama kararı almıştı.

(Euronews)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *