NAFTA’nın yerine yeni anlaşma için ABD ve Kanada uzlaştı

NAFTA’nın yerine yeni anlaşma için ABD ve Kanada uzlaştı

ABD, Kanada ve Meksika arasındaki ticareti düzenleyen Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’nın (Nafta) yerini alacak yeni bir anlaşma imzalanması konusunda ABD ve Kanada uzlaşıya vardı.

ABD ve Kanada, Nafta’nın yerini alacak yeni ticaret anlaşmasında son anda uzlaştı

BBC’nin haberine göre, mutabakata varılan anlaşmanın, ABD’nin Kanada’nın mandıra pazarına daha çok erişim sağladığı ve Kanada’nın ABD’ye yaptığı otomobil ihracatına sınırlama getirdiği belirtiliyor. Ancak anlaşmaya dair daha fazla detay verilmedi.

Müzakere heyetlerinin açıklamasında “Bugün Kanada ve ABD, Meksika’nın da yanında 21. yüzyıla uygun ve modernleştirilmiş yeni bir ticaret anlaşması üzerinde uzlaştı” denildi.

Anlaşmanın “işçilere, çiftçilere ve iş sahiplerine daha serbest bir pazar, adil bir ticaret ve bölgede güçlü ekonomik büyüme sağlayacağı” ifade edildi.

ABD Başkanı Donald Trump, 24 yıldır yürürlükte olan anlaşmanın “adil olmadığı” gerekçesiyle değiştirilmesini istiyordu. Trump, Ağustos aynı sonunda anlaşmanın belli başlı maddelerinde Meksika ile mutabakata vardıklarını açıklamış, Kanada’ya ise, anlaşmaya varılması için Pazar akşamına kadar süre tanımıştı.

3 ülke arasında, hacmi yaklaşık 1 trilyon doları bulan ticareti düzenleyen Nafta anlaşması 1 Ocak 1994’te yürürlüğe girmişti.

ABD'nin çelik ithal ettiği ülkeler

ABD-Meksika

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *