McKinsey savunması: Kamu maliyesini devretmek anlamına gelmiyor

McKinsey savunması: Kamu maliyesini devretmek anlamına gelmiyor

Ekonomist Kerem Alkin: McKinsey’in vereceği bir danışmanlık hizmetidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kamu maliyesinin yönetimini bir uluslararası danışmanlık şirketine devretmek değildir.

Sabah gazetesi ekonomi yazarlarından Kerem Alkin, Türk Dünyası ve McKinsey hezeyanları isimli makalesinde öncelikle Türkiye ile 5 Türk devleti arasındaki siyasi ve ekonomik yakınlaşmayı konu alıyor. Makalesinin ikinci bölümünde ise, Amerikan şirketi McKinsey ile ilgili eleştirilere değiniyor.

TÜRKLÜK BAĞI VURGUSU

Makalesinde Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Özbekistan ile “aramızdaki güçlü ‘Türklük’ bağını, ‘ekonomi ve ticaret diplomasisi’ ile daha da perçinleyerek, 6 ülkenin tümü için ‘kazan-kazan’ ilişkisine dönüştürecek pek çok adımın eşiğindeyiz.” notunu düşen Alkin, geçen hafta gerçekleşen “Kafkaslar: Tarih, çağdaş devir, gelecek” kongresine de değiniyor. “Başta Azerbaycan olmak üzere 5 Türk Cumhuriyeti de Türkiye’den, salt Rusya’ya bağımlı bir süreci aşabilmeleri adına, daha yoğun bir işbirliği çağrısında bulunduklarını” aktarıyor.

McKINSEY MESELESİ

‘Kamu Maliyesi Dönüşüm ve Değişim Ofisi’ yönetiminin Amerikan merkezli McKinsey şirketine devredileceğinin bizzat Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanmasının ardından başlayan tartışmalara ise yazısının ikinci bölümünde değiniyor Kerem Alkin.

Dünyanın saygın ülke ve şirketlerine McKinsey’in standart bir hizmet verdiğini savunan Alkin, ofisin başırılı olmasını sağlayacak küresel kurumsal yönetim ilkeleri konusunda danışmanlık hizmeti vereceğini anlatıyor. Konunun detaylarına girmeyen Alkin, getirilen eleştirileri ise ‘hezeyan’ diye tanımlayarak şöyle savunuyor McKinsey adımını:

Gelelim, ‘McKinsey’ hezeyanlarına. Dünyanın önde gelen onlarca ülkesinin kamu yönetimi, bu ülkelerdeki on binlerce firma, çeşitli dönemlerde yeniden yapılanmalar gerçekleştirecekler ise, yeni bir birim veya ofis kuracaklar ise, bu kurulacak yeni birim veya kurumun dünyada örnekleri var mıdır; başarılı örnekler ne özellikler taşımaktadır, başarısız örnekler olmuş ise, nerede hata yapılmıştır boyutunda, uluslararası yönetim danışmanlık şirketlerden küresel örnekleri de içeren danışmanlık hizmeti alırlar.

McKinsey’den alınacak hizmet, ‘Kamu Maliyesi Dönüşüm ve Değişim Ofisi’nin organizasyonel yapısına, dünyada varsa örneklerinin nasıl çalıştığına ve bu ofiste çalışacak ekibin performansını en üst düzeyde tutacak performans kriterleri nedir, ofisin başarılı olmasını sağlayacak küresel kurumsal yönetim ilkeleri ne olmalıdır; bu konuda bir danışmanlık hizmetidir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kamu maliyesinin yönetimini bir uluslararası danışmanlık şirketine devretmek değildir.

Dünyanın saygın ülke ve şirketlerinin başvurdukları standart bir danışmanlık hizmetine yönelik ‘hezeyan’lara kapılmak, sadece bizleri gülünç duruma düşürüyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *