Filistin’de İslamî Cihad’ın yeni lideri Ziyad en-Nehhale

Filistin’de İslamî Cihad’ın yeni lideri Ziyad en-Nehhale

Filistin’de faaliyet gösteren İslamî Cihad Hareketi, hareketin genel sekreteri Dr. Ramazan Eş-Şallah’ın yerine genel sekreterliğe El-Hac Ziyad En-Nehhale’nin seçildiğini duyurdu.

İslamî Cihad Hareketi sözcüsü Davud Şihab Gazze’nin doğusunda yer alan El-Avde Mülteci Kampında yaptığı basın açıklamasında, hareketin Siyasi Birimi üyesi Ekrem El-Acuri, Muhammed El-Hindi, Yusuf El-Hasayine, Velid El-Katati, Muhammed Hamid, Enver Ebu Taha, Abdulaziz El-Minavi, Nafiz Azzam ve Halid El-Batş’ın yanında, Kudüs, Batı Yaka, 1948 yılında işgal edilmiş Filistin topraklarıyla işgal rejimi zindanlarından Siyasi Birim üyesi  şahsiyetlerin oy kullandıklarını, güvenlik nedeniyle bunların isimlerini vermediklerini söyledi.

Yapılan hareket içi seçime, içeriden ve dışarıdan katılımın %99,3 olduğunu belirten Şihab, seçimin çok nezih bir ortamda ve kardeşlik duyguları içinde gerçekleştiğini hatırlattı.

Büyük komutan Dr. Ramazan Eş-Şallah’a hareket olarak minnettar olduklarını hatırlatan Şihab, Şallah’ın halkı ve ümmeti için sağlam bir lider olduğunu, kendilerinin de ona vefalı olacaklarını, metot ve yoluna bağlılık yönünde verdikleri söze bağlı olduklarını söyledi.

HENİYYE’DEN EN-NEHHALE’YE TEBRİK TELEFONU

İslamî Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Birimi Başkanı İsmail Heniyye, İslamî Cihad Hareketi Genel Sekreterliğine seçilen Ziyad En-Nehhale’yi telefonla arayarak, hareket adına İslamî Cihad hareketiyle liderlerinin kendisine tevdi ettikleri görevi nedeniyle tebriklerini iletti.

İslamî Cihad Hareketi içindeki kardeşlerinin gösterdikleri şura tecrübesini takdir ettiklerini belirten Heniyye, Hamas’ın İslamî Cihad Hareketi’yle liderlerine güvendiğini, bunların taşımaları için seçildikleri görevin bilincinde ve sorumluluğunda olduklarına; onların direniş metodunu tercih ederek ve ulusal ilkeleri koruyarak hareketin yerini daha da sağlamlaştıracaklarına inandığını ifade etti.

Heniyye telefon görüşmesinde, Hamas ile İslamî Cihad Hareketi’nin yeni seçilmiş liderleri arasında ilişkilerin geliştirileceğini ve bunun Filistin halkının özgürlük, zafer ve dönüş konusundaki beklentilerine cevap verecek şekilde güçleneceğini kaydetti.

Heniyye görüşmede ayrıca İslami Cihad Harekesi eski Genel Sekreteri Dr. Ramazan Şallah’a şifa dileklerini ileterek, onun hareket içindeki tarihi rolünden övgüyle bahsetti.

Telefondan dolayı memnun olduklarını belirten Ziyad En-Nehhale, iki hareket arasındaki güçlü ilişkiler nedeniyle mutlu olduğunu, İslamî Cihad liderlerinin Hamas ile birlikte hareket etmeye ve ortak tavır göstermeye devam edeceğini ifade etti.

ABBAS’IN AÇIKLAMALARINA TEPKİLER

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın BM toplantısında direnişi kötülemesine, Hamas ve Gazze’ye yönelik tehditkâr açıklamalarına Filistin’deki bütün kesimlerden tepki gelmeye devam ediyor.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi yaptığı açılamada, Mahmud Abbas’ın BM’de yaptığı konuşmanın hayal kırıklığı yarattığını belirterek, konuşmanın Filistin davasının karşı karşıya olduğu tehlikeler düzeyinde olmadığını ifade etti.

FHKC açıklamasında “Başkan konuşmasında çeyrek asırdır başarısızlığı kanıtlanan düşmanla sorunu çözmede görüşmeler yolunu takip etme metodu üzerinde durdu. Başkan konuşmasında başta düşmanla görüşmeler olmak üzere ana konuların çözümüne değinmedi. Halbuki o burada herkesin önünde Merkez Konseyi’nin daha önce aldığı ve Siyonist rejimle yapılan anlaşmalardan çekilmesi yönündeki kararları göstererek düşmanla görüşmelerden çekildiğini, işgalciyi tanımaktan vazgeçtiklerini ve Oslo Anlaşması’ndan çekildiklerini duyuracaktı” ifadesini kullandı.

Abbas’ın Gazze’ye yönelik tehditlerini de asla kabul etmediklerini belirten FHKC, bunun asla uzlaşı çabalarına katkı sağlamayacağını, aksine işleri daha da karmaşık hale getireceğini ve Gazze halkının sıkıntısını da artıracağını kaydetti.

Bir tepki de Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi’nden geldi.

FDKC yaptığı açıklamada “Mahmud Abbas’ın BM kurulunda yaptığı konuşma, Filistin halkının beklentilerinin aksine oldu. Çünkü halk onun Merkez Konseyi’nin aldığı kararları hayata geçirme, Yüzyılın Anlaşması’nı reddetme gibi önemli bazı konuları duyurmasını bekliyordu” dedi.

Filistin Enformasyon Merkezi

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *