Ege’de ABD komutasında NATO tatbikatı

Ege’de ABD komutasında NATO tatbikatı

Amerika ve Yunanistan birlikte Ege’de tatbikat yapmaya hazırlanıyor. Tatbikata, başta ABD olmak üzere, NATO ülkelerinin katılımına rağmen Türkiye’nin devredışı bırakılması dikkat çekti. 

Yeni Şafak’tan Kıymet Sezer’in haberine göre ABD, Akdeniz ve Ege’deki askeri varlığıyla büyük bir gövde gösterisine hazırlanıyor. Rusya’ya mesaj niteliğinde düzenlendiği iddia edilen tatbikatın, Rusya’nın Akdeniz’de ve Sibirya’da düzenlediği tatbikatlara bir cevap olduğu öne sürülüyor.

ABD öncülüğünde Avrupa ülkelerinin katılacağı tatbikatta, ABD hava unsurlarının yoğun olarak kullanılması bekleniyor. “Bölge odaklı eğitim” amacı ile sunulan tatbikata Türkiye’nin katılımı ise planlanmıyor.

AMERİKAN GEMİSİ KOMUTA EDECEK

ABD ile Yunanistan arasında, bu zamana kadar görülmemiş bir şekilde Türkiye olmaksızın görüşmelerin arttığı bir dönemde gerçekleşen tatbikat ekim ayı ortalarında Amerika ve Yunanistan ortak eğitimleriyle başlayıp kasım ayında diğer ülkelerin katılımıyla büyük boyuta ulaşacak. Tatbikat, Yunanistan açısından, arkasına aldığı ABD ile Ege’de Türkiye’ye karşı önemli bir gövde gösterisi anlamını da taşıyor.

Combat Aviation Brigade (Savaş Havacılık Tugayı) Tatbikatına, 83. Uluslararası Selanik Fuarı için bölgeye gelen Amerikan 6. Filosu’na ait savaş gemisi USS Mount Whitney gemisi komuta edecek. Tatbikata 40’tan fazla Amerikan Apachi ve Black Hawk helikopteri başta olmak üzere ABD hava unsurları yoğun katılım sergileyecek.

Amerika ile Yunanistan’ın ortak eğitim yapacağı tatbikat kapsamında hazırlıklar da şimdiden başlatıldı. Yunanistan askeri kaynakları, tatbikatın klasik anlamda bir tatbikat olmaktan öte bölge odaklı bir ortak eğitim olarak görüldüğünü bildiriyor.

Yunanistan için ise Türkiye’nin bulunmadığı böyle bir tatbikat, bir süredir yoğun temaslar yürütülen ABD ile Ege’de Türkiye’ye karşı önemli bir gövde gösterisi anlamını taşıyor. Combat Aviation Brigade (Savaş Havacılık Tugayı) Tatbikatı, son dönemde bölgede, biri Akdeniz’de olmak üzere iki büyük tatbikata imza atan Rusya’ya karşı da bir gözdağı amacını taşıyor.

RUSYA NE YAPMIŞTI

Suriye savaşı ardından Akdeniz’e açılan Rusya, eylül ayının ilk haftasında, Suriye, Mısır, Libya, Kıbrıs ve Türkiye açıklarında bulunan 11 bölgeyi kapsayan büyük bir deniz tatbikatına imza atmıştı.

Başta Amerika, İngiltere ve Fransa olmak üzere Akdeniz’deki NATO gemilerinin göz hapsinde gerçekleşen ve gerçek mühimmatlarla yapılan tatbikatta, Rus amiral gemisi Mareşal Ustinov Füze Kruvazörü’nün komutasında 2 deniz altı, 26 savaş gemisi, 34 uçak ve helikopter görev almıştı.

Rusya, Türkiye’ye bir iyi niyet gösterisi olarak da, daha önce duyurulan alanlardan KKTC ile Türkiye arasındaki sahaya ilişkin planlamalarını iptal etmiş ve bu sahaya Rus gemileri girmemişti.

Rusya’nın SSCB döneminden sonraki en büyük askeri tatbikatı olan Vostok-2018 tatbikatı ise, Çin ve Moğolistan ordularının da katılımıyla 12 Eylül’de başlamıştı. NATO’nun Ukrayna’da 3-15 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirdiği “Rapid Trident (Hızlı Mızrak) tatbikatıyla aynı dönemde başlatılan Vostok-2018 Tatbikatına Rus ordusunun neredeyse üçte biri katıldı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *