Avrupa’dan Öcalan’ın başvurusuna red cevabı

Avrupa’dan Öcalan’ın başvurusuna red cevabı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), PKK lideri Abdullah Öcalan’ın cezaevinde kötü muamele gördüğüne ilişkin başvurusunu oy birliğiyle reddetti.

İmralı Cezaevi’nde kalan Öcalan’ın 2008 yılında gerçekleşen hücre araması esnasında kötü muameleye maruz kaldığı iddiaları mahkeme tarafından ele alındı.

Mahkemeden yapılan açıklamada, 2010 yılında yapılan başvuruda, Öcalan’ın “fiziksel ve sözlü olarak kötü muameleye maruz kaldığı, bu konudaki şikayetlerine dair gerekli soruşturma yapılmadığı, cezaevi çalışanlarından ölüm tehdidi aldığı ve etnik kimliği nedeniyle ayrımcılığa uğradığı” iddialarının 7 yargıç tarafından ele alındığı kaydedildi.

Ancak AİHM, söz konusu hücre aramasının gerçekleştiği gün ve o günü takip eden dönemde Öcalan’ın doktorlar tarafından muayene edildiğini ve fiziksel ya da zihinsel olarak herhangi bir olumsuz bulguya rastlanmadığını aktardı.

Başvuruyu yapan Öcalan’ın da böyle bir iddiasının olmadığı belirtildi. Ayrıca Öcalan’ın bu konuda kişisel olarak ne cezaevi yönetimine ne de cezaevinden sorumlu savcıya bu konuda bir başvuruda bulunmadığı ifade edildi.

AİHM, elle tutulur iddiaların olmadığı bir durumda ulusal yetkililerin soruşturma yürütmeme hakkını elinde tuttuğunu belirterek başvuruyu reddettiğini açıkladı.

(BBC Türkçe)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *