Arakan üzerinden ABD-Çin çekişmesi

Arakan üzerinden ABD-Çin çekişmesi

Amerika, Arakan’da planlı ve koordineli şiddet kampanyası yürütüldüğünü söylerken, Çin Dışişleri Bakanlığı, Arakan’da yaşananlar uluslararası bir sorun olarak değerlendirilmemesi gerektiğini öne sürdü. BM’de Arakan için yeni birim kuruldu.

MYANMAR İÇİN YENİ BİRİM KURULMASI KABUL EDİLDİ

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nde, Myanmar’daki soykırım suçlularının tespiti için bir birim oluşturulması kararlaştırılırken, buna karşı çıkan Çin ülkede yaşananların, “Uluslararası bir sorun olarak değerlendirilmemesi gerektiğini” savundu.

Euronews muhabiri Hüseyin Koyuncu’nun Reuters’e dayanarak verdiği habere göre, Çin Dışişleri Bakanlığı, Arakan’da yaşananların Myanmar ve Bangladeş arasında bir sorun olduğunu ve meselenin uluslararası bir boyuta çıkartılmasını onaylamadıklarını belirtti. Myanmar yönetimiyle yakın ilişkileri bulunan Çin, “Sorunun siyasi yollarla çözülmesi ve bunun için yardımcı olmaya hazır olduklarını” duyurdu. Avrupa Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın birlikte sunduğu tasarı Çin, Filipinler ve Burundi’nin ‘hayır’ oylarına karşın 35 ‘evet’ oyuyla kabul edildi. Söz konusu birim, bu ülkedeki insan hakları ihlalleri ve soykırımla ilgili somut deliller toplayacak ve daha sonra suçlularının yargı önüne çıkartılabilmesi için dava dosyaları hazırlayacak.

Öte yandan İngiltere, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) Arakan’daki şiddet olaylarının kınanmasını ve askeri operasyonların derhal sona ermesini talep eden bir karar tasarısı göndermiş ancak tasarı Çin’in vetosu üzerine geri çekilmişti. Çin, BMGK’de Myanmar’a yönelik herhangi bir adım atılmasına karşı çıkıyor.

AMERİKA MYANMAR’A SAHİP ÇIKIYOR GÖRÜNTÜSÜ

Amerika Birleşik Devletleri ise konuya ilişkin yürüttüğü geniş bir araştırma sonucunda, Myanmar’da Müslüman azınlığa ayrım gözetmeksizin planlı ve koordineli bir şiddet kampanyası yürütüldüğüne ve Myanmar ordusunun toplu katliam ve toplu tecavüzlerden sorumlu olduğuna hükmetti. Ancak raporda, söz konusu şiddet için ‘soykırım’ ve ‘insanlık suçu’ ifadeleri kullanılmadı.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Sullivan, raporda neden ‘soykırım’ kelimesinin kullanmadığını sorusuna, “Rapor yasal kararlar içermiyor ve bu yüzden soykırım ve insanlık suçu ifadeleri kullanılmadı” diye cevap verdi.

Dışişleri Bakanlığının hazırladığı raporun, Washington’ın Myanmar’a daha fazla yaptırım uygulamasına temel oluşturabileceği belirtiliyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *