Mısır ile Güney Kıbrıs arasında doğalgaz hattı anlaşması

Mısır ile Güney Kıbrıs arasında doğalgaz hattı anlaşması

Geçen hafta İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasındaki doğalgaz boru hattı anlaşmasından sonra şimdi de Mısır ile Güney Kıbrıs arasında doğalgaz boru hattı anlaşması imzalanacağı bildirildi.

Anlaşmaya göre, Mısır’a taşınacak doğalgaz, burada işlendikten sonra sıvı halde Avrupa ülkelerine aktarılacak. Mısır Petrol Bakanı Tarık el Molla anlaşma kapsamında Kıbrıs açıklarından çıkartılacak doğalgazın Mısır’ın iç pazarında da kullanılacağını belirtti.

Amerika’nın Sesi tarafından aktarıldığına göre, Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades’le görüşmesinin ardından Molla bunun sadece Kıbrıs ve Mısır için değil Avrupa için de kazançlı olacağını söyledi.

egypt south cyprus ile ilgili görsel sonucu

Kıbrıs Rum Enerji Bakanı Georgios Lakkotrypis Çarşamba günü imzalanması planlanan anlaşmanın bölge için bir ilk olduğunu ve Avrupa’nın enerji güvenliğini destekleyeceğini söyledi. Lakkotrypis, anlaşmanın emsal teşkil edebileceğini de ilave etti.

Anlaşma Afrodit petrol ve doğalgaz sahasından çıkacak bir boru hattının 130 milyar metreküp doğalgazı Mısır’a taşımasını içeriyor. Ancak anlaşma gelecekte ada açıklarında bulunacak başka doğalgaz sahalarına da uyarlanabilecek.

Lakkotrypis, bunun bir Avrupa doğalgaz boru hattı olduğunu çünkü Afrodit’ten Mısır’a taşınacak doğalgazın gerekli anlaşmalar yapıldıktan sonra sıvı formda Avrupa’ya aktarılacağını söyledi.

İtalyan Eni şirketi Kıbrıs’ın güney batısında başka bir doğalgaz sahası buldu. Ancak sahanın boyutları henüz tesbit edilemedi.

ExxonMobil, Kıbrıs’ta bu yıl ayrıca bir hidrokarbon arama çalışması yapacak.

Fransız Total firması da bölgede doğalgaz arama faaliyetleri yürütmek için lisans aldı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *