Gıdada hileli üretime ilk hapis cezası verildi

Gıdada hileli üretime ilk hapis cezası verildi

Ayçiçeği yağına soya yağı karıştırarak hile yapan sanık mahkeme tarafından hapis cezasına çarptırıldı. Kararın emsal olması bekleniyor.

Gıdada hile yapanlar artık idari para cezasıyla kurtulamayacak ve hapisle cezalandırılacak. Emsal teşkil edecek karar Gaziantep 4’üncü Asliye ceza Mahkemesi’nden geldi. Ayçiçeği yağında hile yapan sanık mahkeme tarafından 1 yıl 1 ay 10 gün hapis ve 5 gün adli para cezasına çarptırıldı.

Akşam gazetesinden Miray Çimen’in haberine göre, ilgili kararı değerlendiren Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, şöyle konuştu:

“Mahkeme ve bilirkişi, bu davada, net bir şekilde, gıdada yapılan hile nedeniyle tüketicilerin sağlığının olumsuz etkilenebileceğine dikkat çekti ve bu suçu işleyen kişiye hapis cezası verdi. Bu sadece bitkisel yağ için değil tüm gıda ürünleri için örnek oluşturacak.”

BYSD’nin girişimleriyle yapılan 3 Mart 2015 tarihinde yapılan denetim sırasında, Gaziantepli bir firmanın ürettiği ayçiçeği yağından alınan numune Türk Gıda Kodeksi’ne uygun çıkmadı. Bunun üzerine İl Müdürlüğü ve BYSD, “kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde bozulmuş ve değiştirilmiş gıda bulunma suçunun” işlendiğini belirterek, mahkemeye başvurdu. Bilirkişi değerlendirmesinde, ayçiçeği yağının içinde soya yağının bulunduğuna dikkat çekildi.

BYSD Başkanı Büyükhelvacıgil açıklamasında, “‘Gıdada hile yapıyorum, başıma bir şey de gelmiyor’ dönemi sona eriyor” ifadesini kullandı.

Yönetmeliğe göre etikette yer almalı

Bu durumun Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu’nun “Gıda ve yemde taklit ve tağşiş yapılamaz” hükmüne açıkça aykırı olduğu belirtilen söz konusu bilirkişi raporunda şu tespitlere yer verildi: “Üretici içerisinde alerjen bulunan ürünü ilgili yönetmelik uyarınca etiketinde göstermeli ve tüketici bilgilendirilmelidir. Ürünle ilgili tüm yasal düzenlemeler ve analiz sonuçları incelendiğinde soya fasulyesinin insan sağlığı alerjik yönden olumsuz etkileme ihtimali mevcut olduğu kanaatine varılmıştır.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *