‘Hamas’ın zaferinin ardından Netanyahu, yaşam sevincini ve gösterişini yitirmişti’

‘Hamas’ın zaferinin ardından Netanyahu, yaşam sevincini ve gösterişini yitirmişti’

Eski ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, Salı günü ( bugün) yayınlanacak “Every Day Is Extra (Her Gün Daha Fazla)” adlı kitabı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yla ilişkilerine dair önemli bilgiler içeriyor.

Kerry, kitabında, 2014 yılında yaşanan Gazze Savaşı’ndan Hamas’ın zaferle çıkmasının ardından Netanyahu’yu gördüğünde şoke olduğunu belirtiyor.

Söz konusu kitabın medyaya yansıyan bölümlerinde, 2014’teki Gazze Savaşı’ndan sonra Netanyahu’yla görüştüğünden bahseden Kerry, onu daha önce hiç olmadığı kadar “mağlup olmuş, yaşam sevincini ve gösterişini yitirmiş halde gördüğünü” belirtiyor. John Kerry, kitabın bu bölümünde, “Netanyahu’yu bu kadar baskı altında görmek beni etkilemişti. Onu tanıdığımdan beri en zayıf halindeydi” ifadelerini kullanıyor.

John Kerry’den Binyamin Netanyahu’ya suçlama
Kerry’nin “Every Day Is Extra” kitabı, eski ABD Başkan Barack Obama ile Netanyahu arasındaki ilişkilerin ise iyi olmadığını gösteriyor. Kerry, kitabında Netanyahu’yu, ‘ABD’nin İsrail-Arap barışını sağlama girişimlerini başarısızlığa uğratmakla’ suçluyor.

2014 yılındaki Gazze Savaşı’nda, ateşkes talebinin Netanyahu’dan geldiğini belirten Kerry, anılarında, İsrail Başbakanı’nın ateşkes planını sızdırarak, bu planı Hamas’ın fikirleriymiş gibi lanse ettiğini ve kendisini de “Hamas’ın fikirlerini destekliyormuş gibi gösterdiğini” aktarıyor. Eski ABD Dışişleri Bakanı, “Onu arayarak kendisine, seninle aramızdaki güven zedelendi. Çünkü beni Hamas propagandası yapıyormuşum gibi gösteriyorsun dedim” cümlelerine yer veriyor.

Kitabında, 2014’teki ateşkes sürecinde Netanyahu’nun kendisiyle baş başa görüşme talebinde bulunduğu bilgisini de veren Kerry, “Onun bu talebi, başlangıçta sürecin tehlikelerini göze aldığını düşünmeme neden oldu. Bu yüzden, Başkan Obama’yı ateşkes sürecine daha ciddi yaklaşmaya ikna ettim” ifadelerini kullanıyor.

Ancak Kerry, kitabında, Netanyahu’nun buna rağmen ABD’li General John Alen’in sunduğu ateşkes planını reddederek, kendisini şaşırttığını da kaleme alıyor.

Kitaba göre, İsrail’in Gazze’ye yönelik 2014 yılında düzenlediği askeri operasyonu sonlandıran ateşkes, İsrail kuvvetlerinin Batı Şeria’dan çekilmesi, ABD kuvvetlerinin gelecekte ilan edilecek Filistin Devleti sınırlarına konuşlanması ve İsrail ordusunun, Filistin tarafından gelecek bir güvenlik tehdidine cevap vermesine izin verilmesini öngörüyordu.

Eski ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, kitabının ilgili bölümünde, şu ifadelere yer veriyor:

“Netanyahu, İsrail ordusunun uzun süreliğine Batı Şeria’da kalmasını ve bölgeden çekilme kararının ancak İsrail tarafından verilebileceğini ısrarla savundu. Böyle olunca Netanyahu’nun İsrail askerinin bölgeden çekilmesini öngören hiçbir güvenlik planını kabul etmeyeceğini açıkça anlamıştık. Onun sözlerinin güvenlikle ilgisinin olmadığını o an anladım. Netanyahu’ya, sunduğumuz planın en iyi barış planı olduğunu ve ABD’li uzmanlar tarafından hazırlandığını, planı reddetmesi halinde barışı da engelleyeceğini söyledim. Bunun üzerine sırıtarak yüzüme baktı ve ‘tartışma bitmiştir’ diyerek kalkıp gitti.”

Şarku’l Avsat Türkçe

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *