Şeriata uyumlu ilk İslami Kripto Borsası Projesi

Şeriata uyumlu ilk İslami Kripto Borsası Projesi

Dünyanın ilk İslami Kripto Borsası Birleşik Arap Emirlikleri’ nde kripto tabanlı bir kuruluşu olan Adab Solutions tarafından hayata geçirildiği iddia edildi.

Şeriat yasalarına uygun olarak tasarlandığı öne sürülen, dünyadaki tek İslami Kripto Borsası olan First Islamic Crypto Exchange’in (FICE) lansmanını duyurdu.

İslami Kripto Borsası
Trade Arabia tarafından yayınlanan bir rapora göre, uluslararası bağımsız Şeriat uzmanlarından oluşan bir Şeriat Danışma Kurulu (SAB), İslami Kripto Borsası için İslam hukukunun ilkelerine uygunluğunu her zaman sağlamak için projede yerini alacak.
Projenin amacı, “İslami kripto para kazanma meraklılarının ve yatırımcılarının arttırılmasının yanı sıra İslami Kripto Borsası’ nda varlıkların kalitesini artırmayı sağlamak” olarak belirtildi.

Aslında kripto para birimi ve şeriat kanunu işlevleri arasında büyük miktarda sinerji vardır. Örneğin şeriat hukuku kapsamında, bit çok fiat para birimini destekleyen kısmi rezerv kredilendirme sistemi, tefecilik olarak değerlendirilmekte ve caiz olarak kabul edilmemektedir.

Buna karşılık, Bitcoin gibi kripto para birimleri, altın veya tuz gibi kabul edilebilir Şeriat metaları olarak işlev görmelerini sağlayan sonlu arz ve kıtlık ilkesiyle çalışır. Şeriat açısından bu nedenle, tefeciye bağlı olmayan bir finansal sistemin büyümesini teşvik etmek mantıklıdır.

Nisan 2018’de, Endonezya’nın Jakarta şehrinde tanınmış bir İslam alimi olan Müftü Muhammed Ebu Bakar, Bitcoin’in Şeriat ile uyumlu olduğunu ve Müslümanların da kullanabileceğini bildirmiştir.

Pratik açıdan bakıldığında, bu girişim, kripto para uzayına yeni pazarlar açıyor. Teolojik belirsizlik nedeniyle şimdiye kadar sektörde yer almaktan kaçınan 1,8 milyardan fazla Müslüman’ın küresel pazarına potansiyel olarak açıyor.

Yapılan duyuruda, FICE ‘ın kendilerini kripto pazarında Müslümanların ve İslami finans modellerinin kullanıcılarının katılımı için evrensel bir çözüm haline getirmeyi amaçlayan güvenilir bir kripto ticaret platformu sunacağı belirtildi. Ayrıca İslami Kripto Borsası, FICE, dine bakılmaksızın tüm kullanıcılara açık olacağı da vurgulandı.

FICE ICO
Adab Solutions, Eylül ayında İslami Kripto Borsası projesinin ICO’sunu başlatmaya hazırlanıyor. Şirket, ICO’da satın alınan tokenların, İslami Kripto Borsası platformunun hizmetlerine erişmek için yardımcı anahtarlar olarak kullanılacağını açıkladı. Ayrıca, FICE içindeki tüm komisyonların yalnızca Adab tokenlarıyla ödeneceğini açıkladı.

ADAB Solutions Kurucusu ve CEO’su Timur Turzhan yaklaşan ICO hakkında şunları söyledi:
“Şeriatın normlarına uygun fikirler anlaşılabilir maddi değere dayanır, açık bir iş stratejisine sahiptir. Bu bize, helal projelerin birçok kripto-para birimi girişiminin güzel işaretlerinden çok daha güvenli olduğunu iddia etmemizi sağlar. İslami Kripto Borsası, FICE’a yatırım yaparak, İslam Ümmeti içi ihtiyaç duyulan ve iyi planlanmış bir projeyi yalnızca desteklemekle kalmayacaklar. Aynı zamanda iyi bir kâr getirebilecek değerli bir kazanım elde edeceksiniz. Ekibimiz işine adanmıştır ve belirlenen tüm hedeflere ulaşmak için elinden gelenin en iyisini yapar.”

BAE’deki İslami Kripto Borsası, FICE, şu anda dünya da ilk ve tek olma özelliğine sahip. Bu gelişmenin yaşanması şüphesiz İslam coğrafyasında yeni kripto para ve blockchain teknolojilerinin de habercisi olabilir.

KoinMedya

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *