Fetih ‘önce’ ulusal uzlaşı istiyor

Fetih ‘önce’ ulusal uzlaşı istiyor

Kaynakların aktardığına göre, Hamas’a bağlı bazı küçük grupların İsrail ile yapılan görüşmelere katılmasına itiraz eden Fetih-FKÖ heyeti, “hiçbir siyasi ağırlığı olmayan bu tür grupların Filistin adına anlaşmalar imzalamasının kabul edilemez olduğunu söylediğini” belirtti.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ve Fetih Hareketi Merkezi Yönetimini temsilen Mısırlı yetkililerle görüşen Fetih Hareketi Merkezi Komitesi üyesi Azzam Ahmed başkanlığındaki heyet, Mısırlı yetkililere, Filistin ulusal uzlaşısına öncelik verdiklerini ve Filistin hükümetinin Gazze’nin yönetimini devralması gerektiğini bildirdi.

Kaynakların verdiği bilgiye göre, Fetih ve FKÖ heyeti, Ramallah yönetiminin Filistin’deki tek meşru yönetim ve Filistin topraklarına dair karar verecek tek mercii olduğunu belirterek, İsrail’le yürütülen barış görüşmelerine katılan bazı gruplara yönelik itirazlarını tekrar dile getirdiler.

Heyetin, Filistin’e dair yapılan “meşruiyetten uzak” bir takım görüşmelere itiraz ettiğini dile getiren kaynaklar, Azzam Ahmed başkanlığındaki heyetin, Gazze’deki iç sorunların ihmal edilmesini ve çözümünün dış güçlere bırakılmasını istemediğini sözlerine ekledi.

Hamas’a tepkiler 
Kaynakların aktardığına göre, Hamas’a bağlı bazı küçük grupların İsrail ile yapılan görüşmelere katılmasına itiraz eden Fetih-FKÖ heyeti, “hiçbir siyasi ağırlığı olmayan bu tür grupların Filistin adına anlaşmalar imzalamasının kabul edilemez olduğunu söylediğini” belirtti.

Söz konusu kaynaklar, heyetin, Mısır tarafına Hamas ve İsrail arasında bu yöntemlerle anlaşma imzalanmasının ABD tarafından öne sürülen ‘Asrın anlaşması’nın bir parçası olarak gördüğüne dikkat çekerek, bu anlaşmaların Gazze’yi Filistin’in geri kalanından ayırmayı hedeflediğini aktardılar.

Mısır’dan meşru hükümete destek
Fetih-FKÖ heyetinin bu tavrı Mısırlı yetkililerce anlayışla karşılanırken, Mısırlı yetkililer Filistin Meşru Hükümeti’ne alternatif kabul etmediklerini vurguladı.

Mısırlı yetkililerle yapılan uzun görüşmelerden sonra bir açıklama yapan Fetih-FKÖ Heyeti Başkanı Azzam Ahmed, “Kardeş Mısırlı yetkililerle, Mısır’ın son haftalarda ulusal uzlaşı ve İsrail ile ateşkese ilişkin üstlendiği role dair bilgi aldık. Fetih hareketinin tavrı ulusal uzlaşıya öncelik vermektir. İsrail ile anlaşma, Gazze’deki kalkınma ve gıda projeleri bundan sonra gelir” dedi.

Mısır’dan Hamas’a görüşmeleri erteleyin talebi
Fetih’in tavrı, Mısır tarafından bugün yeniden başlatılması tahmin edilen İsrail ile ateşkes görüşmelerine büyük etki ederken Mısırlı yetkililer, Hamas’tan bu görüşmeleri ertelemesini talep etti. Hamas ise görüşmelerin ertelendiğini herhangi bir sebep göstermeden duyurdu.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Hamas Siyasi Ofisi üyesi Husam Bedran, Kahire’de ateşkes ve ulusal uzlaşıya dair görüşmelerin ertelendiğini bildirdi. Bedran ayrıca, “Hamas’ın, 2011 yılından beri ulusal uzlaşının sağlanması konusunda tavrı net” dedi.

Bedran, Hamas’ın Gazze ve Filistin’e ilişkin diğer konuların ulusal uzlaşıyla birlikte yürütülmesi gerektiğini ifade etti.

“Cevabımızı 24 saat içerisinde vereceğiz”
Kahire görüşmelerinin ertelenmesinden sonra Fetih tarafının ulusal uzlaşı anlaşmasına dair Hamas ve Mısır tarafına kesin tavrını kısa süre içerisinde bildirmesi bekleniyor. Azzam Ahmed, konuya ilişkin açıklamasında, “Mısır tarafına son tavrımıza dair cevabımızı 24 saat içerisinde vereceğimizi söyledik” dedi.

Ahmed, “Ulusal uzlaşı konusunda görüş alışverişinde bulunduk ancak bu konuda herhangi bir ilerleme göremedik. Çünkü Kahire’deki görüşmeler Bayram tatilinden hemen önce gerçekleşti ve ateşkes konusuna yoğunlaştı” ifadelerini kullandı.

Fetih’in tavrında bir değişiklik olmayacağını belirten kaynaklar ise “Fetih, Gazze yönetiminin tamamen ulusal uzlaşı hükümetine devredilmesini talep ediyor” dedi.

ŞARKU’L AVSAT

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *