Türkiye’ye yeni NATO komuta merkezi

Türkiye’ye yeni NATO komuta merkezi

Amerika’nın Ankara eski Büyükelçisi Robert Pearson, birkaç yıla Türkiye’de yeni bir NATO komuta merkezi oluşturulacağını, bu nedenle de Türkiye’nin NATO’dan ayrılması gibi bir olasılığı mümkün görmediğini söyledi.

Amerika’nın Sesi’nden deneyimli haberci Greta Van Susteren, Türk-Amerikan ilişkilerinde yaşanan gerginlikleri çeşitli uzmanlarla masaya yatırdı. Konuklarından biri de Amerika’nın Ankara eski Büyükelçisi Robert Pearson idi.

Van Susteren, Türkiye’nin Rusya’yla yakınlaşmasının sonucu olarak NATO’dan çıkması gibi bir senaryonun gerçekleşme riski olup olmadığına ilişkin sorusunu eski büyükelçi Robert Pearson’a da sordu.

Pearson, Türkiye’nin NATO üyesi olarak şimdiye kadar büyük itibar gördüğünü, 1950’li yıllardan beri ittifakın bir parçası olmanın birçok imkanından yararlandığını, hatta birkaç yıla Türkiye’de yeni bir NATO komuta merkezi oluşturulacağını, bu nedenle de Türkiye’nin NATO’dan ayrılması gibi bir olasılığı mümkün görmediğini söyledi.

Pearson, Türkiye’nin İncirlik üssünü kapatma gibi bir girişimde bulunup bulunmayacağı sorusuna ise geçmişte hükümetten İncirlik’i kapatma önerisi geldiğinde Türk lirasının serbest düşüşe geçtiğini hatırlattı.

Van Susteren’ın Pearson’a bir başka sorusu ise Brunson’un serbest bırakılmaması ve bunun üzerine Başkan Trump’ın ek yaptırımlara başvurması durumunda neler olacağıyla ilgiliydi. Pearson, Brunson meselesinin hallolmasının Türk ekonomisine sadece geçici bir rahatlama getireceğini, Türkiye’nin gerçek reformlara ihtiyacı olduğunu savunan Pearson, Türk ekonomisinin yıllardır zayıf olduğunu, Erdoğan’ın ekonomiyle ilgili teorilerinin sorunu daha da büyüttüğünü, Brunson’u kurtarmanın Türk ekonomisinin de kurtuluşu anlamına gelmeyeceğini söyledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *