İsrail Başbakanı, Baltık Zirvesi’ne katılıyor

İsrail Başbakanı, Baltık Zirvesi’ne katılıyor

İsrail Başbakanı Netanyahu, Baltık devletleri zirvesinde gerçekleştireceği görüşmelerde hedefinin “Ortadoğu’daki çatışmalara yönelik Avrupa dengesinin sağlanması ve İsrail’e karşı adil davranılması” olduğunu savundu.

DOĞU AVRUPA BİZE ADİL DAVRANSIN!
Netanyahu, Litvanya ziyareti öncesinde şu açıklamalarda bulundu:

“Bu, bir İsrail başbakanının Litvanya’ya gerçekleştireceği ilk ziyaret olacak. Ayrıca bu, bir İsrail başbakanının da Baltık Zirvesi’ne ilk katılımıdır. Ziyaretin en önemli hedeflerinden biri İsrail’e karşı her zaman dostça davranmayan AB ile ilişkileri dengelemektir. Bu ziyareti AB içindeki ülkeler bloğu ile yani Doğu Avrupa ülkeleriyle temas kurarak İsrail’e daha adil muamele edilmesi için yapıyorum. Bu çerçeve de Baltık ülkeleri ve diğer ülkelerle de temaslarda bulunuyoruz.”

Siyasi kaynaklar, Netanyahu’nun Avrupa devletlerinin birlik halindeki söz konusu tutumunu bozmak için bir planı olduğunu ifade etti. Netanyahu, geçen yıl Orta Avrupa bloğuyla bir araya gelerek ABD Başkanı Donald Trump’ın yaklaşımını benimsemeleri ve elçiliklerini Tel Aviv’den Kudüs’e taşımaları konusunda ikna etmeye çalıştı. Avrupa Birliği’nin (AB) Tel Aviv Büyükelçisi Emanuele Giaufret’in çoğu Netanyahu’nun partisi Likud’dan olan bir dizi Knesset üyesini ‘ulusal yasayı’ onaylamaktan kaçınmalarına yönelik çağrısına yanıt olarak söz konusu çabaların yoğunlaştırılmasına karar verildi. Söz konusu çağrıya öfkelenen Netanyahu bunun İsrail iç politikasına bariz bir müdahale olduğunu belirterek aynı gün Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü’ne Büyükelçi Giaufret’i kınama talimatı verdi.

KUDÜS VE İRAN KONUSUNDA İKNA TURU
İsrail başbakanı, zirvede Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınması için ikna çalışmaları yürütecek. Ayrıca Tahran’ın nükleer programını iptali ve terörizmi finanse etmesine yönelik baskılar konusunda da dostu Donald Trump’ın tutumunu benimsemelerini önerecek.

Netanyahu dün Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta Litvanya Başbakanı Saulius Skvernelis, Letonya Başbakanı Maris Kucinskis ve Estonya Başbakanı Juri Ratas’ın katılımıyla düzenlenecek Baltık devletleri liderleri yıllık zirvesinde görüşmeler gerçekleştirmek için İsrail’den ayrıldı. Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamaya göre İsrail Başbakanı, ülkeler arasındaki iş birliğinin derinleştirilmesine yönelik görüşmelerde bulunacak. Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite ile de başkanlık sarayında bir araya gelecek.

Şarku’l Avsat Türkçe

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *