Fransız petrol şirketi Total, İran’dan çekildi

Fransız petrol şirketi Total, İran’dan çekildi

Fransız petrol şirketi ‘Total’, ABD’nin Tahran’a yeniden yaptırımlar uygulaya başlamasıyla milyarlarca dolarlık projesini sonlandırarak, İran pazarından resmen çekildi.

İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene, bugün yaptığı açıklamada, Total’in anlaşmadan çekileceğini duyurmasının üzerinden iki ay geçtikten sonra bugün resmen çekildiğini belirtti. Bununla birlikte Total İran ile bu anlaşmayı yapan tek şirketti.

Geçtiğimiz yaz İran, Total öncülüğünde, Çin’in Ulusal Petrol Şirketi (CNPC) ve İran’ın Petro Pars Şirketi’nin dahil olduğu uluslararası konsorsiyum ile Güney Pars gaz projesinin 11. sahasının geliştirilmesiyle ilgili 8.4 milyar dolarlık anlaşma imzalamıştı. Total yüzde 50.1’lik hissenin sahibiyken, CNPC yüzde 30, Petro Pars ise yüzde 19.9’luk paya sahipti.

Şarku’l Avsat’ın haberine göre, Total Şirket CEO’su Patrick Pouyanne, daha önce yaptığı açıklamada, şirketin, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları yürürlüğe girdikten sonra alanı daha da geliştirmek için ABD’den muafiyet isteyeceğini belirtmişti. İran, şirkete ABD ile muafiyet anlaşmasına varması için 60 günlük bir süre tanıdı. Ancak süre, şirket muafiyet alamadan sona erdi.

ABD, geçtiğimiz Mayıs ayında Tahran ile 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan çekilirken, Ağustos ve Kasım aylarında olmak üzere iki aşamalı olarak İran’a yönelik yaptırımlarını yeniden uygulama kararı aldı. Kasım ayında başlayacak yaptırımların ikinci aşaması İran’daki petrol endüstrisini hedefliyor.

Fransız petrol şirketi Total, Washington tarafından yaptırımlardan muaf tutulmadıkça, İran’da kalmanın imkansız olacağını açıklamasında bulunmuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *