Rahip bırakılırsa Kriz biter mi?

Rahip bırakılırsa Kriz biter mi?

Başkan Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un iddiası bu: “Türkiye pastör Brunson’u koşulsuz serbest bırakırsa kriz hemen biter!” Bolton bu sözleri İsrail’de söyledi.

Ziyaret için gittiği İsrail’de Reuters haber ajansının sorularını yanıtlayan Bolton, Türk Lirası’nın son dönemde rekor seviyede değer kaybetmesine de değinerek “Katar’dan gelen para Türkiye ekonomisini kurtarmaya yardım etmez” şeklinde konuştu. Trump’ın Danışmanı Bolton, “Türkiye rahip Brunson’ı bırakmayarak büyük bir hata yaptı.” ifadelerini kullandı.

NATO’dan uzaklaştırma söz konusu değil

Euronews’ün haberine göre, Güvenlik Danışmanı Bolton açıklamalarında NATO-Türkiye ilişkilerine de değindi. Bolton Türkiye’nin NATO’dan geçici olarak uzaklaştırılması gibi bir durumun söz konusu olup olmadığı ile ilgili bir soruya “Şu anda böyle bir şey söz konusu değil. Biz meşru olmayan bir şekilde Türk hükümeti tarafından alı konulan pastör Brunson ve diğer Amerikalılar sorununun çözülmesine yoğunlaştık” dedi. Bolton, Türkiye’nin bir NATO müttefiki olarak, batı dünyasının bir parçası olarak pastör Brunson’ı serbest bırakmaının yapılması gereken “doğru şey” olduğunu sözlerine ekledi.Bolton, Ankara-Washington hattındaki kriz devam ederken Katar’dan gelen 15 milyarlık doğrudan yatırımın Türkiye ekonomisine yardım etmek için “tamamen etkisiz” olduğunu öne sürdü.

Bolton: İdlib’de kimyasal silah kullanımına şiddetle cevap veririz

ABD Devlet Başkanı Trump’ın Güvenlik Danışmanı John Bolton Suriye, Rusya ve İran’la ilgili açıklamalarda da bulundu. Bolton, Türkiye’nin çevresini 12 kışlayla çevirdiği İdlib bölgesini Esad’in geri alma planı ile ilgili Rusya ile aralarında henüz bir anlaşma sağlayamadıklarını ifade etti.Danışman İdlib’de eğer kimyasal ya da biyolojik silah kullanılarak bir müdahalede bulunulursa ABD’nin buna “şiddetle” cevap vereceği uyarısında bulundu. Trump yönetiminin, şu anda İsrail’in Suriye’nin Golan Tepelerindeki egemenlik iddiasını tanımak gibi bir gündemi olmadığını da sözlerine ekledi.Öte yandan Bolton İran’a uygulanan yaptırımların beklediklerinden daha fazla etki gösterdiğini belirterek Avrupalı ülkeleri ABD ya da İran’la ticaret yapmak arasında seçim yapmaya çağırdı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *