Çin, Uygurlarla ilgili baskı iddialarını yalanladı

Çin, Uygurlarla ilgili baskı iddialarını yalanladı

Çin, Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi tarafından gündeme getirilen ‘Uygur kökenli bir milyona yakın kişinin kitlesel olarak gizli bir şekilde toplama kamplarını andıran yerlerde tutulduğu’ yönündeki iddiaları yalanladı. İddiayı getiren BM Komite üyesi Amerikalı McDougall, Çin’in açıklamasında “Beyin yıkama ve ‘eğitim’ faaliyetlerinin gerçekleşmediğinin inkar edilmediği”ne dikkat çekti.

BM’nin dile getirdiği raporu yalanlayan Çin Komünist Partisi Birleşik Cephe Çalışma Birimi Başkan Yardımcısı Hu Lianhe, yaptığı açıklamada, Sincan bölgesindeki (Doğu Türkistan) yetkililerin tüm vatandaşların haklarını eşit şekilde koruduğunu öne sürdü.

Hu, ‘Aşırılık yanlıları tarafından kandırılan, aldatılan bazı kişilerin yeniden eğitime tabi tutulduğu’nu söyledi.

Euronews’ün haberine göre, Çinli yetkili, Cenevre’de devam eden BM Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi’nin toplantısının ikinci gününde yaptığı açıklamada, “Birlemiş Milletler tarafından gündeme getirilen ve 1 milyon Uygur kökenlinin söz konusu merkezlerde tutulduğu yönündeki iddia doğru değil. Sincan’da vatandaşların dini inanç özgürlüğü ve dini faaliyetlerin normal şekilde yapılması garanti altındadır” diye konuştu.

BM Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi üyesi Amerikalı Gay McDougall, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Çin’de etnik Uygur kökenli bir milyona yakın kişinin kitlesel olarak gizli bir şekilde toplama kamplarını andıran yerlerde tutulduğuna dair güvenilir bir çok rapor geldiğini söylemişti.

McDougall ayrıca, 2 milyona yakın Uygur ve Müslüman azınlığın, Pekin tarafından “beyin yıkama faaliyetleri” için siyasi kamplara zorla gönderildiği suçlamasında da bulunmuştu.

McDougall, iddialarının arkasında

Çinli heyetin açıklamasının ardından iddialarını yineleyen Gay McDougall, “Onların (Çin) azınlıkların haklarını ihlal etmediklerini söylemesi hiçbir şeyi kanıtlamaz. İddiaların reddedilmesinden daha fazlasına ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

“Beyin yıkama ve ‘eğitim’ faaliyetlerinin gerçekleşmediğini inkar etmediğinizi fark ettim” diyen Amerikalı üye ayrıca, Çin’den bu konuda daha inandırıcı ve aydınlatıcı açıklama yapmasını istedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *