Papa’dan ‘utanç ve hüzün’ açıklaması

Papa’dan ‘utanç ve hüzün’ açıklaması

Katolik aleminin merkezi Vatikan’dan, Pensilvanya’da ortaya çıkan çocuk istismarı skandalına dair ilk tepki geldi.

Savcılığın binden fazla çocuğun taciz edildiğini söylediği olayla ilgili açıklama yapan papalık, “utanç ve hüzün” içerisinde olduklarını aktardı.

Vatikan adına konuşan sözcü Greg Burke, ülkenin yargı organı olan Kutsal Makam’ın Pensilvanya Başsavcılığı tarafından hazırlanan raporu büyük ciddiyetle karşıladığını belirtti.

Euronews’ün aktardığına göre, Medeni kanunun ortaya koyduğu kurallara uyulması gerektiğini söyleyen Burke, bu tarz suçların inananların “imanını ve ruhunu sarsabileceğini” bildiklerini belirtti. Sözcü ayrıca, Papa Francis’in bu dehşet verici olayları kökünden çözmek istediğini ifade etti.

“Kilise geçmişinden ders çıkarmalı”

Yazılı açıklamada, “Kilise geçmişinden ders çıkarmalı. Hem suçları işleyenlere, hem de suçların işlenmesine izin verenlere hesap sorulmalıdır.” denildi.

Açıklamadan saatler önce Amerikalı piskoposlar, Vatikan’ın Washington Kardinali Theodore McCarrick aleyhinde soruşturma açmasını talep etmişti. Geçtiğimiz hafta görevinden istifa eden McCarrick hakkında yaklaşık 50 yıl önce 16 yaşında bir çocuğu istismar ettiği iddiaları öne sürülüyor.

Bazı kaynaklar, istifası Papa Francis tarafından kabul edilen Washington Kardinali’nin, 1927’den beri görevini bırakan ilk kardinal olduğunu belirtiyor.

Pensilvanya’da kilise skandalı

Çarşamba günü ABD’nin Pensilvanya eyaletinde rahiplerin 70 yıldır çocukları istismar ettiği ve piskoposların bunları örtmek için “inanç sömürüsü” yaptığı açığa çıkarılmıştı.

Gizli belgeler ve rahiplerin yazılı ifadelerine dayandırılan suçlamalarda 300’den fazla din adamının binden fazla çocuğa cinsel tacizde bulunduğu iddia edilmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *