İran’a göre, ekonomik saldırının ardındakiler

İran’a göre, ekonomik saldırının ardındakiler

İran, “baş düşman” olarak tanımladığı Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İsrail ile Suudi Arabistan ve yurtdışındaki rejim muhaliflerini, İran’ı istikrarsızlaştırmak için fitne çıkarmak ve İran’a ekonomik savaş açmakla suçladı.

İran’da dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in, ülkesinin dış düşmanlarla ekonomik bir savaşa girdiğini söyleyerek yargı makamlarına yolsuzluklarla ilgili hızlı ve adil yargılama talimatı vermesinin ardından 67 kişi mali suçlarla ilgili bir soruşturma kapsamında tutuklandı.

Bazı devlet memurları, bürokratlar, özel işletme sahipleri ve çalışanlarından oluşan 100’den fazla kişiye de yurt dışına çıkış yasağı getirildi.

İran yargı sözcüsü Gholamhossein Mohseni-Ejeie, devlet televizyonunda yayınlanan açıklamasında aralarında eski İran Merkez Bankası başkanının da bulunduğu tutuklulardan bazılarının kefaletle serbest bırakıldığını duyurdu.

“Dolar’ın yükselmesi dış düşmanlar yüzünden”

İran yönetimi, “İran’ın düşmanlarının” ulusal para biriminin değer kaybetmesi ve altın fiyatlarındaki hızlı yükselişin sorumlusu olduğunu savunuyor.

Yargı sözcüsü de “baş düşman” olarak tanımladığı Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İsrail ile İran’ın bölgesel rakibi Suudi Arabistan ve yurtdışındaki rejim muhaliflerini İran’ı istikrarsızlaştırmak için fitne çıkarmak ve İran’a ekonomik savaş açmakla suçladı.

ABD’nin batılı ortaklarıyla birlikte varılan İran’la nükleer anlaşmadan çekilerek, bu ülkeye yeniden yaptırım uygulama kararını açıklamasının ardından İran Rial’i Dolar karşısında yüzde 50’ye yakın değer kaybetti.

Yolsuzluk ve hayat pahalılığına karşı İranlılar sokağa çıkıyor

Döviz piyasasında spekülatif hareketler kaynaklı yolsuzlukların arttığı İran’da, pek çok şehirde halkın hızla yoksullaşması ve artan işsizlikle yolsuzluklar ve hayat pahalılığına karşı sokak gösterileri de arttı.

ABD’nin nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilme kararı almasıyla, ABD Hazine Bakanlığı, İran’a yönelik yaptırımların 90 ve 180 günlük iki aşamayla yeniden uygulanmaya başlayacağını ilan etmişti. Doksan günlük sürenin dolmasıyla, nükleer anlaşmanın ardından kaldırılan İran’a yönelik yaptırımların ilk aşaması 7 Ağustos 2018’de uygulamaya konuldu.

Yaptırımlar kapsamında İran hükümetinin, ABD doları satın alması, altın ve değerli madenlerle ticaret yapması yasaklandı. İran’ın çelik, kömür, alüminyum ticareti ile otomotiv sektörüne yaptırımlar getirildi.

Euronews

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *