ATAK Helitopterlerinin satışında kriz aşılabilecek mi?

ATAK Helitopterlerinin satışında kriz aşılabilecek mi?

Yerli ve milli olarak lanse edilen ancak motorlarının Amerikan firması tarafından üretildiği ortaya çıkan ATAK helikopterlerinin Pakistan’a satışında sorun çıkmıştı. Satış için halen ABD’nin izni bekleniyor.

Konuyla ilgili olarak, Habertürk havacılık yazarı Güntay Şimşek’in, Savunma Sanayiinden bir yetkiliye dayanarak verdiği bilgiye göre, motoru üreten şirkette eşit hisselere sahip Rolls-Royce ve Honeywell şirketleri aracılığı ile ABD’den izin alınma girişimleri devam ediyor. Bunun yanında alternatif şirketlerle de görüşmeler sürüyormuş. Şimşek şu bilgileri verdi bugünkü yazısında:

Türkiye’nin 1.5 milyar dolarlık, 30 adet ATAK helikopterinin Pakistan’a satışında, ABD ile gerilen ilişkiler nedeniyle sorun çıkabileceği bilinen bir gerçekti. Geçen hafta BloombergHT’de bu konuyu gündeme getirmiştim. Sonrasında Savunma Sanayi Başkanlığı’ndan (SSB) önemli bir yetkiliyle görüştüm. Aldığım bilgilere göre SSB, alternatif çözüm arayışı içinde. Hatta ABD dışındaki motor üreticileriyle de görüşülmüş. Belli mesafeler de kaydedilmiş. Halihazırda ATAK’ın motorunu üreten LHTEC şirketinin eşit hisseyle sahipleri olan Rolls-Royce ve Honeywell yetkilileri de ABD resmi makamlar nezdinde girişimlerine devam ediyorlarmış. Fakat SSB ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) yetkilileri, sözleşmeyi riske sokmamak için alternatif şirketlerle de motor temininde ciddi mesafe kat edilmiş ve Pakistan’a ATAK satışında sorun olmayacakmış. Aldığım bilgiler aynen böyle…

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *