Suriyeli Generalden tehdit: “Gelen mültecilere koyunlara davrandığımız gibi davranacağız”

Suriyeli Generalden tehdit: “Gelen mültecilere koyunlara davrandığımız gibi davranacağız”

Suriye’de 7 yıldır devam eden kanlı savaş nedeniyle ülke dışına kaçan mültecilerin dönüşü için Rusya tarafından başlatılan girişimlerden sonra Esed rejimi de hamlede bulundu. Şam yönetiminin, mültecilerin dönüşü için koordinasyon komitesi kurduğu açıklandı.

Ancak rejime bağlı üst düzey generallerden Cemil el-Hasan’ın geri dönecek mülteciler için kullandığı “Gelen mültecilere koyunlara davrandığımız gibi davranacağız” açıklaması endişeleri artırdı.

Suriye resmi haber ajansında (SANA) yer alan haberde, Bakanlar Kurulu’nun, önceki gün düzenlediği toplantıda, Çevre ve İdare Bakanı Hüseyin Mahluf başkanlığında, mültecilerin dönüşünü organize edecek bir komite oluşturulması kararı verdiği bildirildi.

SANA’ya göre, komitenin kurulması, Suriye devletinin savaşta zafer kazandığını ve yurtdışına kaçan vatandaşlarının dönüşü için gerekli tüm sorumlulukları yüklenmeye hazır olduğunu doğrular nitelikte.

AFP’de yer alan haberde de “Bakanlar ve ilgili yetkililerden oluşacak komite, dost ülkelerle ortak çalışmaları yoğunlaştırarak, mültecilerin dönüşü için gerekli bütün icraatları yerine getirecek” denildi.

Rusya yönetimi, daha önce ABD’ye, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre sayıları 5-6 milyona ulaşan yurtdışındaki Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönüşü için ortak bir plan önermişti. Rusya’nın önerdiği plan, Ürdün ve Lübnan’da, söz konusu ülkelerin yanı sıra, Rus ve ABD’li yetkililerin de katılacağı bir çalışma grubu kurulmasını öngörüyor.

Söz konusu plan kapsamında, Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentiev, yaklaşık iki hafta önce Şam, Amman ve Beyrut’u ziyaret etti. Rusya Devlet Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Lavrentiev, Suriye’nin başkenti Şam’da Beşşar Esed ile yaptığı görüşmede, Suriyelilerin ülkelerine geri dönmesine büyük önem verdiklerini bildirdi.

“Sağlam olanlar korunacak, hastalıklı olanlar telef edilecek”

Rusya’nın bu girişimleri devam ederken, rejime bağlı üst düzey generallerden “Yaşlı Katil” lakaplı Cemil el-Hasan’ın muhalif medya tarafından sızdırılan sözleri endişeleri artırdı. “Murasel Suri” adlı muhalif sitenin haberinde yer verilen video kaydında, General Cemil el-Hasan, 27 Temmuz’da mültecilerin dönüşüne dair kendi başkanlığında düzenlenen toplantıda, Suriye içinde ve dışında, hakkında tutukluluk kararı bulunan 3 milyon kişinin varlığından söz ediyor.

General el-Hasan, sızdırılan videoda, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Hakkında tutuklama emri olan kişilerin sayısının bu kadar fazla olması, mültecilerin dönüşü planımıza herhangi bir zarar vermeyecektir. 10 milyon sadık Suriyeli, 30 milyon bozguncu Suriyeliden iyidir. Gelen mültecilere, koyunlara davrandığımız gibi davranacağız. Sağlam olanlar korunacak, hastalıklı olanlar telef edilecek. Hakkında tutuklama kararı olanlar ise doğrudan terör kapsamına alınacak. Suriye, 8 yıllık mücadeleden sonra sırtlanlara tahammül göstermeyecek.”

Rejim yetkililerinden söz konusu videoya dair herhangi bir açıklama gelmezken, el-Hasan’ın sözlerinin, Rusya’nın çalışmaları ve rejimin resmi beyanlarına zıt olması dikkat çekiyor.

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşşar el-Caferi ise Pazar gecesi yaptığı açıklamada, “Suriye devleti, yurtdışındaki mülteci vatandaşların tamamının ülkelerine dönüşünü istiyor” demişti.

Şam’daki Emevi Camii’nin imamı Memun el-Hatib ise Cuma hutbesinde tüm Suriyelilere seslenerek, “Başlangıçtan beri kapılar, dönmeniz için sonuna kadar açıktır” ifadelerini kullandı.

Mültecilerin dönüşü için bir çağrı da, Rusya’ya yakın muhalif liderler Luay Hüseyin’den geldi. Muhalif çevreler, Rusya’nın güvencesini öne süren Hüseyin’in çağrısını garipsedi.

(Şarku’l Avsat Türkçe)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *