Yemen’de bitmeyen trajedi

Yemen’de bitmeyen trajedi

Dört yıllık savaşta kıtlık ve salgınların baş gösterdiği ülkede, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, hastane ve balık pazarına düzenlediği hava saldırılarıyla katliamlarına bir yenisini daha ekledi.

Bölgesel güçlerin Yemen’deki savaş ve nüfuz mücadelesinin bedelini, bütün ülke halkı ödüyor.

Savaş yıllardır sürüyor

Yemen’de kara destekli Husiler ve Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap ülkelerinin desteğini alan rejim güçleri arasındaki savaşta dört yıl geride kaldı. 10 binden fazla sivilin öldüğü savaş, kritik liman kenti Hudeyde üzerinde yoğunlaşmış durumda.

Karar gazetesinin aktardığına göre, Suudilerin öncülüğündeki koalisyon güçleri, kente düzenledikleri hava saldırılarında bir hastaneyi ve balık pazarını hedef aldı. Saldırıda şu ana kadar 54 kişinin hayatını kaybettiği, yüzden fazla kişininse yaralandığı belirtildi. Suudi koalisyonu, daha önce de cenaze törenleri, düğünler ve hastaneler gibi sivillerin bulunduğu yerleri kasten hedef almış ve yüzlerce kişiyi katletmişti. Nüfusun neredeyse tamamının kıtlık ve salgınlarla boğuştuğu Yemen, büyük bir insani krizle de karşı karşıya.

Öte yandan Birleşmiş Milletler’in müzakere girişimleri de sürüyor. BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths, iç savaşın devam ettiği Yemen’de, barış görüşmelerini 6 Eylül’de başlatmayı planladığını, tarafları Cenevre’ye davet edeceğini açıkladı. BM Güvenlik Konseyini Yemen’deki son gelişmeler hakkında bilgilendiren Griffiths, tüm çabalara rağmen savaşın hız kazandığını ve Hudeyde kentinin savaşın merkezi haline geldiğini vurguladı. Kızıl Deniz’in “savaş tiyatrosuna” dönüştüğünü belirten Griffiths, kentte ve Hudeyde Limanı çevresinde çatışmaları engellemek için çabaları sürdürdüklerini söyledi. Siyasi süreci tekrar başlatmanın zamanının geldiğini ifade eden Griffiths, “Taraflarla görüştükten sonra onları istişarelerin ilk turu için 6 Eylül’de Cenevre’ye davet etmeyi planlıyorum. Bu iştişareler, görüşmelerin çerçevesinin, güven artırıcı önlemlerin ve süreci ileri taşıyacak planların ele alınması için fırsat sağlayacak” dedi. Griffiths, taraflara ülkedeki insanı felaketi daha da kötüleştirecek ve siyasi süreci baltalayacak her türlü eylemden kaçınması ve siyasi sürecin başlamasına elverişli bir ortam oluşturması çağrısı yaptı.

Bir ülke açlık ve kıtlıkla terbiye ediliyor

Yemen’in başkenti Sana ve liman kenti Hudeyde dahil önemli ve nüfusun yoğun olduğu bölgeleri, İran destekli Husilerin kontrolü altında bulunuyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Husilerin direnişini kırmak için Yemen’e büyük bir abluka uyguluyor. Abluka ve savaş nedeniyle 29 milyon nüfuslu ülkede 22 milyondan fazla kişi, acil insani yardıma muhtaç durumda. BM verilerine göre iki milyon kişinin yerinden edildiği ülkede, iki milyon çocuk da okula gidemiyor. Akut yetersiz beslenme çeken çocuk sayısı bir milyon 800 bin olarak tahmin edilirken, kolera salgınından da en az bir milyon kişi etkilenmiş durumda. Abluka nedeniyle ülkede büyük bir gıda ve ilaç sıkıntısı hakim durumda.

Nüfus: 29 Milyon
Yardıma muhtaç kişi sayısı: 22 milyon
Aç çocuk sayısı: 1.8 milyon
Kolera hastası: 1 milyon
Mülteci sayısı: 2 milyon

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *