Tıp fakültesine kadın adaylar istenmeyince, giriş sınavında notları düşürülmüş

Tıp fakültesine kadın adaylar istenmeyince, giriş sınavında notları düşürülmüş

Tokyo Tıp Üniversitesi yıllarca kadın adayların giriş sınavlarındaki notlarını düşürmüş.

Cumhuriyet’in haberine göre, Japonya’nın başkenti Tokyo’daki Tıp Fakültesi’nin, kız öğrencileri sistematik şekilde kabul etmeme politikası yürüttüğü ortaya çıktı. Japon medyasında yer alan haberlere göre özel Tokyo Tıp Üniversitesi kadın adayların giriş sınavlarındaki notlarını azaltmaya 2010 yılında başladı. 2010’da giriş sınavlarında başarılı olan adayların yüzde 40’ının kadın olduğu, bu rakamın da önceki yıla göre 2 kat fazla olduğu açıklandı.

Bunun üzerine Tokyo Tıp Üniversitesi, okula yeni başlayan kadınların oranını yüzde 30’da sınırlamaya çalıştı. 2018’de üniversiteye giriş sınavının ilk turunda kabul edilen kadın adayların sayısı yüzde 14.5, kabul edilen erkek adayların sayısı ise yüzde 18.9 oldu. İkinci ve son sınavın ardından ise kabul edilen kadın adayların oranı yüzde 2.9’da kalırken erkek adayların oranı yüzde 8.8 oldu. Yomiuri gazetesine konuşan adı açıklanmayan kaynak, üniversitenin manipülasyonunu şu şekilde savundu: “Kadınlar mezun olup doktor olduktan sonra genellikle evlenip çocuk sahibi olarak mesleği bırakıyor.”

Aynı kaynak, üniversite hastanesinde acil görevler ve uzun çalışma saatleri olduğuna atıf yaptı. Üniversite sözcüsü Fumio Azuma, iç soruşturma yapılacağını söyledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *