İmzalar teslim edildi, karmaşa devam ediyor

İmzalar teslim edildi, karmaşa devam ediyor

CHP’de olağanüstü kurultay isteyen muhaliflerin topladığı imzalar teslim edildi. Gaye Usluer “Noter tasdikli imzanın 621 olması gerekiyor. Bizim sayımız 630” dedi.

CHP’de muhaliflerin 16 Temmuz Pazartesi günü başlattığı, seçimli olağanüstü kurultay istemiyle resmi imza toplama süreci 30 Temmuz Pazartesi günü sona erdi. İmza teslimi için bir hafta daha süresi bulunan muhalifler bu süreyi kulllanmamayı tercih ederek 6 Ağustos Pazartesi gününü beklemeden dün ıslak imzalı belgeleri Genel Merkez’e sundu. Heyetin verdiği bilgiye göre; delegenin salt çoğunluğu olan eşik aşıldı ve 622’ye ulaşıldı. Ancak Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ilk incelemelere göre yeterli sayının bulunmadığı bilgisini verdi. Genel Merkez’in en kısa sürede sürede tabloyu ortaya koyup sayıyı netleştireceği öğrenildi.

Cumhuriyet’ten İklim Döngel’in haberi şöyle:

Islak imzalı belgelerin sunumu için, kurultay isteyen delgeler adına partinin tüm organlarını temsilen seçilen isimler; Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Bolu Milletvekili Tanju Özcan, PM Üyesi Gaye Usluer, Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Üyesi Gonca Yelda Orhan ve Sakarya İl Başkanı Erdoğan Isır, genel merkeze ellerinde çiçekleriyle geldi. İmzaların sunumundan önce heyet bir basın toplantısı düzenledi.

Heyet adına konuşan Usluer, bir düğüm olduğunu belirterek, “Biz diyoruz ki bu düğümü gelin hep birlikte bir düğüne çevirelim ve biz diyoruz ki CHP’nin kurultayları aynı zamanda CHP’nin düğünleridir” dedi. Seçimlerde alınan yüzde 22.6’lık puana dikkat çeken Usluer, yerel yönetim seçimlerine hazırlanırken en büyük anketin yakın zamandaki seçimler olduğunu kaydetti. Usluer, isteklerinin kişilerin değişmesi veya kimin koltuktan kalkıp kimin oturacağına karar vermek değil, “CHP’nin siyasal ideolojik tutarlılık göstermesi, yeni bir yönetim anlayışının devreye girmesi ve bir kadro hareketinin CHP’de başlaması” olduğunu söyledi.

‘630 imzamız var’

Siyasal Partiler Yasası’na dikkat çeken Usluer, “Olağanüstü kurultayın toplanabilmesi için delegeimzaları konusunda bir noter şartının olmadığını görüyoruz. Delegelerin salt çoğunluğunun beşti birinin talebi ile olağanüstü kurultay toplanabiliyor” dedi. Ancak CHP tüzüğünde mutlaka noter ve yüzde 50 artı bir şartı arandığını belirten Usluer, “Süreçte çeşitli nedenlerle delegeliği düşen arkadaşlarımız var. Bunları ayıkladığımzda bugün için toplam delege sayımız 1240. Dolayısıyla noter tasdikli imza sayımızın 621 olması gerekiyor. Noter tasdikli imza sayımız 630’dur” dedi.

‘622’si noter kayıtlı’

630 noter tasdikli imzanın 622’sini Ankara 47. Noteri’ne kayıt ettirdiklerini belirten Usluer, belgelerini göndermeyen delegelere de “Artı 8 belgemiz daha var. Ancak bunun ötesinde 50 delegemizin daha notere giderek olağanüstü kurultay için imza verdiklerini biliyoruz. Elimizde henüz bu belgeler yok. Biliyorsunuz belgelerin teslimi için son gün; haftabaşı, pazartesi 17.00’a kadar olan süreç. Dolayısıyla imza veren delege arkadaşlarımız pazartesi akşamına kadar bizlere belgelerini ulaştırdıklarında bunlar da işleme alınacak” çağrısında bulundu.

Bazı delegelerin olağanüstü kurultay yapılsın yönünde imza verip, noter tasdikli imzalarını Genel Merkez’e gönderdiklerini belirten Usluer, onların rakamını bilmediklerini ve açıklanmasını beklediklerini kaydetti.

Kamuoyunda geri çekilen imzaların tartışıldığını söyleyen Usluer, başta böylebir şeye ihtimal vermediklerini ama sonradan farklı bir şekilde farklı illerden imzasını çeken delegelerin olduğunu öğrendiklerini paylaştı. Bu rakamı bilme ihtimallerinin olmadığını söyleyen Usluer, “Bu imzaların tamamının imzalar çektirildikten sonra Genel Merkez’de toplandığını biliyoruz” dedi.

‘CHP’de bir çığlık var’

Taleplerinin “sayısal değil siyasal” olduğunu vurgulayan Usluer, “Bu talebi yapanlar sadece CHP delegeleri değil, tüm seçmenlerden gelen bir talebi bir olağanüstü kurultay çağrısına dönüştürerek yapmıştık. CHP’de bir çığlık var, bu çığlığı hepimiz görüyoruz. CHP’de bir arayış var. Sadece CHP’de değil tüm Türkiye’de demokrasi istiyoruz. CHP olarak diyoruz ki demokrasinin talebini biz yapıyoruz. Türkiye’ye demokrasiyi biz getireceğiz. Türkiye’de demokrasi istiyorsak önce CHP’de demokrasi olmalı” ifadelerini kullandı. Usluer konunun yargıya taşınıp taşınmayacağına da son noktayı koydu. “Atatürk’ün kurduğu partiyi asla ve asla AKP’nin mahkemelerinde tartışılır duruma getirmeyeceğiz” diyen Usluer olağanüstü kurultayın, tüm örgüt ve üyeler için birleştirici güç olacağını kaydetti.
Toplatının ardından heyeti, Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İzmir Milletvekili Murat Bakan, Genel Sekreter Yardımcısı Serkan Topal ve Kılıçdaroğlu’nun danışmanlarından Veli Özdemir karşıladı. Heyet, Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erkek’in genel merkezin 8. katındaki odasına alındı. İmzalar burada kontrol edildi ve tek tek tutanak altına alındı. Tutanağın bir nüshası muhalefette bir nüshası ise genel merkezde kaldı. Bu aşamadan sonra imzaları teslim alan genel merkez, mevcut delege listesi üzerinden imzaları mercek altına alacak. Islak imzalar, ölümler, istifalar, imzasını geri çekenler ve mükerrerler dikkate alınarak son tablo ortaya çıkarılacak. İmzalarda bu durumlardan herhangi birisi söz konusu olduğunda toplam rakamdan düşülecek.

Genel Merkez bekletmeyecek

Genel merkezin olası bir kurultay durumunda en az 15 gün önceden delegelere haber vermesi gerektiği için, imzaları değerlendirmek üzere önünde 1 aylık bir zaman bulunuyor. Ancak parti yönetimi, kamuoyu önünde yaşanan kurultay tartışmalarıyla partinin yıprandığını ve buna bir an önce son vereceklerini belirtiyor. Bu nedenle de genel merkez’in inceleme sürecini bir an önce tamamlaması ve rakamı netleştirmesi bekleniyor. İncelemenin ardından parti yönetimi sonucu önce olağanüstü kongre çağrı heyetine bildirecek. İmzalar yeterli sayıya ulaşırsa Kılıçdaroğlu’nun 45 gün içinde kurultay çağrısı yapması gerekiyor.

Delege sayısana ilişkin olarak muhalefetin daha önce verdiği 1248’den 1240’a düşmesi dikkat çekerken, süreçte diğer bir çarpıcı nokta ise genel merkezin delege sayısının kaç olduğuna dair sessiz kalması. Kulislerde, imza çekenlerin 622’den düşürülmesiyle muhalefetin rakamı tutturamayacağı belirtilirken, sayının geri çekenler olmasına karşın fazla olması durumunda Kılıçdaroğlu’nun çağrı yapabileceği konuşuluyor. Parti yönetimi ise halen yeterli sayıya ulaşılamazsa kurultay olmayacağı konusunda ısrarlı.

Genel Merkeze kurultay çağrısı

Konuşmasında 59 il başkanı ile 129 milletvekilinin “olağanüstü kurultay yapılmasın” yönündeki talebini anımsatan Usluer şöyle konuştu: “Bu destek önemli diye düşünüyorum. Böyle bir destek varken Genel Merkezimizin kurultaydan çekinecek her hangi bir şeyleri de olmamalı. kurultay delegemizin karşısına çıkamazsak, siyasal ve akademik çevrelerin analizini yapamazsak, daha demokratik tüzük ve program içeriği ile toplanamazsak biz yarın milletimizin karşısına nasıl çıkacağız, nasıl oy isteyeceğiz, bunları da sorguluyoruz. Bir an önce gerek partimizin içinde gerekse kamuoyunda bu tartışmalar sonlandırılmalı ve Türkiye’nin sıcak gündemine dönülmelidir. Olağanüstü kurultay tabi ki bir felaket değildir, doğal süreçler olarak kabul edilmelidir. Bu noktada Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’ndan beklentimiz; imzaların takibini, devam eden süreç içerisinde olağanüstü kurultay sürecinin bir an önce sayın genel başkanımız tarafından başlatılmasıdır. Sağ duyunun, ortak aklın bizzat sayın genel başkanımız tarafından oluşturulmasıdır.”

‘Yarışarak ama birleşerek’

Muharrem İnce twitter üzerinden “Topluma güven verecek, umut olacak, geleceği kazanacak bir değişime ihtiyacımız var. İmza verenlere, toplayanlara, örgütümüze sonsuz teşekkürler. Biz bu süreçten yarışarak ama her koşulda birleşerek çıkacağız. İmza verenler de, vermeyenler de partimizin evlatlarıdır” mesajını verdi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *