İdlib’te tehlikeli süreç

İdlib’te tehlikeli süreç

Şam yönetiminin, İdlib’e yönelik kapsamlı harekat için müttefikleriyle birlikte hazırlıklarını sürdürdüğü belirtilirken, bölgeye Halep benzeri bir operasyon düzenlemeyi düşündüğü, PKK’nın Suriye’deki kolu YPG dahil pek çok silahlı grupla görüştüğü bildiriliyor.

Doğu Guta’nın tamamında, Duma’nın ise büyük bölümünde denetim sağlayan Esad rejimi ve müttefikleri, İdlib’e kapsamlı harekât için hazırlık yaparken, bölgeye Halep benzeri bir operasyon planı üzerinde durulduğu bildirildi.

Milliyet’in ‘Halep usulü operasyon’ başlığı ile verdiği habere göre, Şam rejiminin Halep’te, aralarında terör örgütü PKK’nın Suriye’deki kolu YPG’nin de bulunduğu rejime yakın birçok silahlı grup İdlib operasyonu için masaya oturdu. İdlib’i kontrol eden muhaliflerse, saldırıyı karşılama için güçlerini birleştirerek bir tugay kurdu.

Suriye’nin kuzeybatısında bulunan, Eriha, Miharet Nuhman, Cisr eş Şuğur ve Harim olmak üzere 5 bölgeden oluşan İdlib, Arap, Kürt, Türkmen ve Süryaniler de dahil 2 milyonu aşkın insana ev sahipliği yapıyor. Rejime muhalif farklı güçlerin kurduğu, bünyesinde Nusra Cephesi ve Ahrar’uş Şam’ı da barındıran çatı örgütü Fetih ordusunun denetimindeki İdlib’de, 20’yi aşkın örgüt ve grup faaliyet yürütüyor.

Esad yönetimi, ülke çapında rejim karşıtı silahlı güçler açısından bir kale olarak görülen İdlib’i almak için bir süredir büyük hazırlık yapıyor. Bu kapsamda İdlib sınırına askeri teçhizat ve mühimmat takviyesi yapılıyor.

Halep’te hazırlık

Suriye ordusu, birlikte çalıştıkları ve başında Mihraç Ural’ın bulunduğu milis güçlerin kurduğu Mukaveme Suriye (Suriye Direnişi), İran destekli Hizbullah gibi grupların yanı sıra ülkenin kuzeyini denetim altında tutan YPG’nin de içinde bulunduğu Demokratik Suriye Güçleri’yle (DSG) İdlib harekâtı için Halep’te bir araya geldiği kaydedilirken, toplantıda, Suriye ordusunun İdlib’e yapacağı operasyona aktif destek verilmesi konusu da ele alındı.

Toplantı sonrasında, Şam rejimi ve birlikte hareket ettiği milis grupları, Halep ile çevresinde harekât için hazırlıklara başladı. Bölgeye rejim tarafından ağır silah takviyesi yapılıyor. Harekâta aktif destek vereceğini açıklayan PYD’nin Halep ve çevresindeki silahlı güçleri de İdlib operasyonu için hazırlık yapmaya başladı.

75 bin muhalif

İdlib’e yönelik operasyona karşı muhalif gruplar da hazırlanıyor. Alman medyasındaki bir habere göre, İdlib’deki muhalifler, rejim güçleriyle savaşmak üzere 75 bin milisten oluşan yeni bir tugay kurdu. Rejimle muhalif güçler arasında varılan anlaşma sonucu Doğu Guta ve Dera’dan İdlib’e geçen silahlı güçlerin de tugaya katıldığı bildirildi.

Suriye’nin kuzeyinde Türkiye sınırında yer alan İdlib, Suriye kriziyle ilgili yürütülen Astana görüşmelerinin sonuncusunda, çatışmasızlık bölgelerine dahil edildi. Muhalif gruplar açısından kritik önemdeki Bab el Hava Sınır Kapısı da İdlib sınırında bulunuyor.

İki etkili grup var

Farklı cihadçı grupların birleşimiyle kurulan, bünyesinde Nusra Cephesi ve Ahrar’uş Şam’ı da barındıran çatı örgütü Fetih ordusu, 2015’te İdlib’de denetimi ele geçirmişti.

Bu kapsamda rejim ordusunun denetimini artırması üzerine Halep, Şam, Hama ve Humus bölgelerinden ayrılan birçok muhalif grup İdlib’e geçiş yapmıştı.

İdlib’de 20’yi aşkın örgüt ile grubun faaliyet göstermesine ve bölgenin ortak yönetilmesine rağmen, Nusra Cephesi ile Ahrar’uş Şam, bölge genelinde yönetimde söz sahibi olan iki örgüt. Bölgede iki grup arasındaki güç gösterisi, belirli aralıklarla çatışmalara dönüşürken, söz konusu çatışmalar, Türkiye ve bazı Arap ülkelerinin girişimi sayesinde ateşkesle sonuçlanmıştı. El Kaide’den ayrıldığını açıklayarak adını “Şam’ın Fetih Cephesi” diye değiştirdiğini açıklayan Nusra Cephesi, kısa süre önce muhalif İslami grupları da içinde barındıran Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) adlı çatı örgütü kurdu.

Türkiye, Rusya ve İran, Kazakistan’ın başkenti Astana’da Suriye ile ilgili kısa süre önce yaptığı görüşmelerde, daha önce Dera ve Kuneytra, Rastan ve Talbise ile Doğu Guta’daki çatışmasızlık anlaşması konusunda mutabakata varmışlardı.

İdlib’de ise çatışmanın azaltıldığı bölgelerin oluşturulmasının yanı sıra muhalif silahlı gruplarla rejim arasında ateşkes sağlanması için gözlem noktaları kurulmasında anlaşma yapılmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *