İstanbul Müftüsü, tarikat ve cemaatlerin denetlenmesini istedi

İstanbul Müftüsü, tarikat ve cemaatlerin denetlenmesini istedi

Müftü Kamil Yılmaz, tarikatların, cemaatlerin ve dini yapıya katkı sağlamak isteyenlerin, Diyanet İşleri Başkanlığı veya başka bir kurum tarafından denetlenmesi gerektiğini söyledi.

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Üsküdar’daki İslam Araştırmaları Merkezi’nde Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından İstanbul’da yaz kampında ağırlanan üniversite öğrencileriyle bir araya geldi.

AÇIK VE ŞEFFAF OLMALILAR

Yeni Şafak’ın haberine göre, burada konuşan Yılmaz, 15 Temmuz’dan sonraki süreçte Türkiye’de cemaat ve tarikat algısının ciddi şekilde yara aldığını söyledi. Cemaat, tarikat ve dini yapılarla ilgili bir infial meydana geldiğini ve tepki oluştuğunu belirten Yılmaz şöyle devam etti: “Burada haklı olan taraflar da var ama genellemenin makul olmadığı taraflar da var. Tarikat ile cemaat arasında sosyolojik olarak fark var. Tarikat tamamen özgün insan yetiştirmeye yönelik bir faaliyettir. Cemaat ise insanları dönüştürmeye, değiştirmeye ve belli bir kalıba dökmeye yönelik sosyolojik bir harekettir.”

Yılmaz, Osmanlı’nın yaşanan tarikat olumsuzluklarını önlemek üzere Meclis-i Meşayih kurumunu hayata geçirdiğini hatırlatarak, “Tarikatların, cemaatlerin ve dini yapıya katkı sağlamak isteyenlerin Diyanet İşleri Başkanlığı veya başka bir kurum tarafından denetlenmesinden başka bir çare yoktur. Eğer böyle bir denetleme mekanizması kurulursa bunlar hedeflerinin ne olduğunu açık ve şeffaf olarak ilan ederler, üye sayılarını ve ekonomik güçlerini deklare ederek hizmet ederlerse elbette katkı sağlarlar. Devletin bu manada adımlar atması gerekiyor” diye konuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *