Raşid Dostum, Afganistan’a döndü

Raşid Dostum, Afganistan’a döndü

Uzun süredir Ankara’da bulunan Afganistan Devlet Başkanı Yardımcısı General Raşid Dostum, ülkesine döndü. Dostum’u getiren uçağın inişinden kısa süre sonra havaalanı yakınlarında gerçekleşen intihar saldırısında 11 kişi hayatını kaybetti.

Uzun süredir Türkiye’de bulunan Afganistan Devlet Başkanı Yardımcısı General Raşid Dostum’a suikast girişiminde bulunuldu. Dostum’u Ankara’dan Kabil’e taşıyan uçağın iniş yapmasından bir süre sonra havaalanı civarında meydana gelen patlamada, ilk belirlemelere göre 11 kişi hayatını kaybetti, 48 kiyi de yaralandı. Dostum, olayı sıyrıksız atlattı.

Milliyet’in haberine göre, Afganistan’da işkence ve taciz iddialarının ardından Türkiye’ye gelen ve bir yılı aşkın süredir Türkiye’de olan Dostum, dün görevine devam etmek üzere Kabil’e döndü. Dostum’un uçağının indiği havalimanının yakınında gerçekleşen patlamada, en az 11 kişinin yaşamını yitirdiği, 48 kişinin yaralandığı bildirildi. Dostum’un danışmanlarından biri, ölenler arasında Afganistan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı’nın korumalarının da bulunduğunu iddia etti. Dostum’u, ülkeye varışında Cumhurbaşkanı İkinci Yardımcısı Server Daniş, İçişleri Bakanı Veyis Bermek ve milletvekilleri karşıladı.

İntihar saldırısı

Konuyla ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanı Daniş, patlamanın, bomba yüklü bir araçla düzenlendiğini ve intihar saldırısı olduğunu belirtti. Danish, Dostum’un, söz konusu saldırıdan yara almadan kurtulduğunu aktardı. Yetkililer, ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe edildiğini kaydetti. Dostum, kendisini karşılayan yetkililerle selamlaştıktan sonra evine gitmek üzere alandan ayrılırken, Kabil polis sözcüsü Hashmat Stanekzai, patlamanın, havalimanı girişine yakın bir bölgede, Dostum’un araç konvoyu, alanı terk ettikten kısa bir süre sonra gerçekleştiği bilgisini paylaştı.

Saldırının ardından basın mensuplarına açıklama yapan Dostum, intihar saldırısı olduğu anlaşılan patlamada ilk belirlemelere göre kendisini koruyan güvenlik görevlilerinden 9’unun öldüğünü ve yaralananlar olduğunu ifade etti. Aralık 2016’da işkence ve cinsel istismarla suçlanan Dostum, Mayıs 2017’de Türkiye’ye gelmişti. Tedavi için Türkiye’ye geldiğini belirten Dostum, hakkında açılan soruşturmada kendisine yöneltilen suçlamaları reddetmişti. 63 yaşındaki siyasetçinin, Temmuz 2017’de ülkesine dönmeye çalıştığı belirtilmiş ancak Dostum’u taşıyan uçağın Afganistan’a inmesine izin verilmediği iddia edilmişti. Dostum’un bu suçlamalar nedeniyle ülkeyi terk etmek zorunda kalmasının ardından protesto gösterileri yapılmıştı.

Afganistanlı bir yetkili de, Dostum’un Türkiye’den Kabil’e Ekim ayında gerçekleşecek olan seçimler için geri döndüğünü söyledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *