Pakistan’da 17 bin kişiye soruşturma

Pakistan’da 17 bin kişiye soruşturma

25 Temmuz’da yapılacak seçim öncesi iktidarda bulunan merkez sağ partisi PML-N üyesi 17 bin kişi hakkında seçim kanunu ihlal ettikleri gerekçesiyle soruşturma açıldı.

Pakistan polisi tarafından yapılan açıklamada, son 4 gün içerisinde Punjap bölgesinde 16 bin 868 kural ihlali tespit edildiği duyuruldu. İktidarda bulunan merkez sağ partisi PML-N üyesi yüzlerce kişi de Lahor’da yakalanarak gözaltına alındı. Polis yapılan kural ihlallerinin neler olduğu konusunda detay vermedi.

Euronews’ün haberine göre, emniyet yetkilileri hangi partiden olduklarını açıklamadıkları 270 kişiyi tutukladı, Imran Khan’ın Pakistan Adalet Hareketi (PTI) üyesi 39 kişiyse mahkemeye sevk edildi. Ayrıca Pakistan makamlarından edinilen bilgiye göre, terörle mücadele yasası kapsamında PML-N liderleri hakkında da cezai soruşturması başlatıldı.

Pakistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu ise seçime katılacak partilere kampanyalarını yürütme özgürlüğü konusunda adil davranılmadığını ve bu durumun seçimin meşruiyetine gölge düşürdüğünü duyurdu.

Şerif’in tutuklanması sonuçları etkileyebilir

Pakistan’da hakkındaki yolsuzluk iddiaları sonrası görevinden azledilen ve 10 yıl hapis cezasına çarptırılan eski başbakan Navaz Şerif’in ülkeye geri dönüşünün ardından tutuklanmasının 25 Temmuz’da düzenlenecek seçim sonuçlarını da etkilemesi bekleniyor.

Şerif, Pakistan Yüksek Mahkemesi’nin kararı dolayısıyla merkez sağ partisi PML-N’nin başında seçime giremiyor. Navaz Şerif’in yerine kardeşi Şahbaz Şerif yarışacak.

Seçim meydanlarında gerilim arttı

Seçime on günden kısa bir süre kala meydanlarda gerilim tırmanmış durumda. Ulusal kamuoyu yoklamalarına göre Navaz Şerif’in Pakistan Halk Partisi (PML-N) ile eski kriket yıldızı Imran Khan’ın Pakistan Adalet Hareketi (PTI) arasında çekişmeli bir seçim yarışı yaşanıyor.

13 Temmuz Cuma günü bir miting sırasında düzenlenen intihar saldırısında aralarında milletvekili adayı Navabzade Siraj Raisani’nin de olduğu 149 kişi ölmüştü.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *