Irak’ta  olaylar büyüyor

Irak’ta  olaylar büyüyor

Irak’ta birkaç güne işler düzelmezse ülke çok büyük ve tehlikeli olaylara gebe. Buna hükümeti devirme girişimi hatta ufak çaplı bir “Irak Arap Baharı” girişimi de dahil.

Bir haftadır Basra elektrik ve su kesintileri, işsizlik, kötü hayat şartları gibi nedenlerin protesto edilmesi nedeniyle karışıktı, geçtiğimiz günlerde eylemler tüm ülke güneyine ve başkente yayıldı. Ordu ve polis on binlerce mermi yaktığı halde göstericiler bana mısın demiyor ve eylemler giderek büyüyor.

Kafkassam sitesinin haberine göre, İran ve hükümet aleyhtarı sloganlar aldı başını gidiyor. Siyasi parti binaları yakıldı, hükümet binaları, havaalanları, rafineriler, fabrikalar göstericiler tarafından basıldı.
Sadece bugün en az 250 yaralı ve 10’a yakın ölü var, günlerdir yaralananları tutuklananları eklersek kayıp durumu binlere çıkıyor. Günlerdir telefon ve internet şebekeleri kesilerek eylemlerin büyümesinin önüne geçilmeye çalışılıyor.

Kuzeyden en az 30 bin asker güneye yollandı, 9 özel anti terör taburu, Bağdat’taki 2 tugay özel kuvvet tugayı, Kerkük ve Selahaddin eyaletinden özel kuvvet birimleri hepsi gösterilere karşı güneye yollandı ancak bunca takviyeye ve karmaşaya, yer yer işe karışan şii milislere rağmen gösteriler sonlanmadı ve bugün o uğursuz “Eş şaab yurid iskaten nizam” sloganı da atıldı.

Şu an ise işin ne kadar ciddi olduğunu anlamamıza yarayacak bazı bilgiler var.

Irak Hükümeti, ülkenin kuzeyindeki sadık ve her daim devletle işbirliği halinde olan aşiretlere resmi şekilde görev çağrısında bulundu ve görevi kabul etmemek üzerine olan hiçbir mazereti kabul etmeyeceklerini ilettiler.

Aşiret birliklerinin ülke güneyindeki olaylarda güvenlik güçlerine destek vermesi, gerekirse Bağdat’a dahi konuşlandırılmaları planlanıyor.

Irak Hükümeti, gösterilerin bastırılamaması halinde bu olayların hükümeti devirmeye kadar varabileceğini düşünmeye başladı. Herhangi bir girişime karşı başbakana doğrudan bağlı özel kuvvet birimleri ve sadık aşiretlerle önceden önlem alınmaya çalışılıyor.
ABD’nin Rusya’dan yapılan siparişlere artan askeri, ekonomik ilişkilere öfkeli olduğu ve ülkeye yeni asker konuşlandırma hususunda Irak’ın isteksiz davranmasının, Abadi’nin beklenilenin aksine ülkedeki siyasi-dini-askeri pek çok liderin ve devlet görevlisinin aksine ülkeyi kendi ayakalrının üstünde durabilecek ekonomik, askeri girişimlerde bulunması ve her ne kadar yeterli olmasa da 1 senede ilerleme kaydetmesi ve bunun yarattığı etkinin devlet kademelerinde ve siyasi-dini kesimde rahatsızlık yaratmış olması, artık Abadi’nin zorla indirilmesi gerektiği düşüncesinin oluşmasına yol açmış.
Özellikle şii dini liderler sistemi, hükümeti halkın istemediğini seçimlerinin de yönetimlerinin de geçerçersiz olduğunu belirten söylemlerde bulunarak halkı gösterilere katılmaya teşvik ediyor ve işleri karmaşıklaştırıyor.

Irak gösterileri yakında bastırılamazsa işler çok tehlikeli hal alacak.
Aşiretlere giden acil görev emri çağrısı hiç hayra alamet bir gelişme değil. Kaldı ki bu aşiretlerin pek çoğu terör örgütü IŞİD’e ve peşmergeye karşı kilit yerlerde bulunuyor ve bugün o bölgeler Irak kontrolündeyse bu aşiretlerin canı pahasına bölgelerini koruması ve her ne şartla olursa olsun devlete sonuna kadar sadık olmaları sayesinde olmuştu.

Sadık aşiretler Abadi’nin yanında çarpışır ve Abadi devrilirse muhtemelen bu aşiretlerin başına iyi işler gelmeyecek. Bugün Bağdat harabe olmadıysa bu aşiretlerin azmi ve kanı sayesindedir ama bunu görmeyip bu aşiretleri dağıtabilirler hükümetin devrilmesi ve yaşanabilecek böyle gelişmeler, terörün hiç olmadığı kadar güçlü şekilde ülkeye yayılmasına ve hakim olmasına yol açacaktır.
Güneye çekilen 40 bine yakın asker, kritik konumlardaki önemli aşiretlere yollanan acil görev emri, güneydeki protestoların bir şekilde önlenemezse çok tehlikeli olaylara gebe olduğunu gösteriyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *