Suriye güçleri Ürdün sınırında

Suriye güçleri Ürdün sınırında

Dera bölgesine 19 Haziran’da geniş kapsamlı bir saldırı başlatan Suriye güçleri, 330 bin civarında kişiyi yerinden edip, onlarca insanı katlettikten sonra, Rusya’nın da arabuluculuk desteği ile Ürdün sınırına ulaşmayı başardı.

Suriye devlet medyası, hükümet güçlerinin Ürdün sınırındaki çok önemli bir geçiş noktasına erişerek, yıllardır ilk kez bu bölgeye ulusal bayrak diktiğini bildirdi. Hükümetin böylece, Suriye’nin Arap ülkelerine ihracat yolunu potansiyel anlamda yeniden açan kilit bir bölgede egemenliğini yeniden tesis ettiği belirtildi.

Amerikanın Sesi’nin aktardığına göre, Suriye resmi haber ajansı SANA, Nesib sınır kapısının güney Suriye’deki şiddeti sona erdirmek için muhalif isyancılarla Rus arabulucular arasında varılan anlaşmanın ardından yerel saatle dün (Cuma) öğleden sonra ele geçirildiğini duyurdu.

Muhalifler 2015 yılında sınır kapısının kontrolünü ele geçirmiş, böylece Suriye, Ürdün, Lübnan ve petrol zengini Körfez ülkeleri arasındaki önemli bir ticaret rotasını ve Suriye’nin ihraç malları için önemli bir yaşam alanını kesmişti.

Muhalifler günün daha erken saatlerinde, güneydeki Dera bölgesinde şiddetin sona erdirilmesi ve Nesib sınır kapısının teslim edilmesi konusunda Rus arabulucularla anlaşmaya vardıklarını açıklamıştı. Anlaşmaya, yoğun ve acımasız hava saldırıları ve sınır boyunca yeni bölgelerin ele geçirilmesinin ardından varıldı.

Suriye hükümet güçleri, Dera’yı ve İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri sınırındaki Kuneitra bölgesini geri almak için 19 Haziran’da geniş kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. Saldırılarda 330 bin civarında kişi yerlerinden oldu, onlarcası hayatını kaybetti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *