Trump, Putin’e yeni bir teklifle gidecek iddiası

Trump, Putin’e yeni bir teklifle gidecek iddiası

CNN International, 16 Temmuz’daki tarihi görüşmede ABD liderinin Rus mevkidaşına Suriye’den çekilme karşılığında güneyde kapalı bir bölge teklif edeceğini özel haberiyle duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya lideri Vladimir Putin’in 16 Temmuz’da bir araya geleceğinin açıklanması, gözleri Orta Doğu’ya çevirdi.

Milliyet’in aktardığına göre, CNN International, liderlerin buluşmasında ABD’nin Suriye’den çekilmek için Rusya ile anlaşmaya çalışacağını özel haberiyle duyurdu. Haberini üst düzey askeri kaynaklara dayandıran CNN, Trump’ın daha önce de dile getirdiği çekilme hamlesini bir kez daha deneyeceğini belirtiyor.

Habere göre, Trump Suriye’nin güneyinde bir kapalı bölge oluşturup askerlerini çekmek istiyor ve Putin’e de söz konusu teklifi sunacak. Washington’ın hedefi, İran’ın bölgeye yerleşmesini engellemek.

Suriye ordusu ve İran milisleri, neredeyse iki haftadır Trump’ın sözünü ettiği bölgede operasyon düzenliyor ve şimdiden 150 bin sivil Ürdün ve İsrail sınırlarına doğru kaçmış durumda. Teklifin kabul edilmesi halinde, İran güçlerinin bölgeden nasıl çıkacağı belirsizliğini koruyor.

Kremlin’den de bugün görüşmeyle ilgili bir açıklama yapıldı ve Moskova yönetimi liderlerin Suriye’yi masaya yatıracağını doğruladı.

ABD lideri Trump, daha önce birçok kez Suriye’den çekilmek istediğini söyledi ancak sahada şimdiye kadar bir adım atılmış değil.

Muhalifleri desteklemeyi bırakan Washington yönetimi, halihazırda yalnızca terör örgütü YPG’yle birlikte hareket ediyor.

Trump ve Putin daha önce iki kez yüz yüze çeşitli uluslararası zirvelerde görüştü ancak Finlandiya’da yalnızca ABD-Rusya randevusu gerçekleşecek.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *